Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов”: “Търсим възможности за обновяване на 30-годишната система на “Звук и светлина”

Публикувано на чт, 14 Сеп. 2017
602 четения

Борислав Йорданов е управител на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” във Велико Търново. Той беше назначен след конкурс и вече три месеца ръководи най-знаковата общинска фирма, която движи целия културен календар и туризма, превърнал се в основната индустрия на старата столица и региона.
Борислав Йорданов е бакалавър по икономика на туризма и е защитил магистърска степен по стопанско управление в Земеделския колеж в Пловдив. Преди да заеме управленския пост, беше експерт в отдел “Информационно-техническо обслужване” на Общината. Той има опит в сферата на туризма, който е натрупал, докато е работил в Испания.
Разработеният от него бизнесплан, с който спечели и конкурса, предвижда създаването на съвет по туризъм към кмета на Общината, разработване на общинска стратегия за развитието на туризма, въвеждането на електронна туристическа карта, ефективно сътрудничество с ВТУ и стажантски програми за студентите, както и развитие на ефективно партньорство с туристическия бизнес, популяризирането на древни занаяти и обогатяването на местния туристически продукт.

– Г-н Йорданов, завършва летният туристически сезон. Какво лято изпраща туризмът във Велико Търново?
– Удовлетворен съм от завършващия летен сезон, макар че той още не е приключил, защото и септември за нас е доста силен месец. Засега има ръст от над 10 % в посещенията на всички туристически обекти в сравнение с м.г. Ако съпоставим с второто шестмесечие на 2016 г., ще видим, че м.г. е имало 184 000 туристи, а т.г. са 202 000, но се надяваме до края на годината тази бройка да нарасне. Нашата статистика показва, че това лято има много туристи от страни, от които досега не са били толкова чести. Имаме гости от почти всички страни от Латинска Америка, дори днес получихме заявка от Уругвай, от където никога не сме имали туристи. Посрещаме доста посетители от Испания, Италия, Германия. За тях явно България и Велико Търново са нови дестинации. Затова искаме да разработим тези райони и да представим нашия град на техни есенни изложения.
– От какво се интересуват тези туристи?
– При нас идват единични туристи или малки групи, но през туроператорите също пристигат доста испански групи. Но нас ни интересуват т.нар. свободни туристи, които ползват услугите на “Царевград Търнов”. Те са от типа туристи, които се интересуват от всичко – бит, култура, храна. Хубавото е, че те сами правят своята програма и за около седмица обикалят почти цялата страна, като преминават през София, Пловдив, Велико Търново и стигат до морето. Позволяват си да останат в нашия град от един до три дни, защото в старата столица и района има какво да се види. Нашата цел е да увеличим престоя им във Велико Търново.
– От години градът залага на фестивалния туризъм, а сред емблематичните прояви е “Сцена на вековете”, който се провежда на крепостта “Царевец”. Кои силни и слаби страни от втория летен сезон на българските оперни театри отчитате в края на сезона?
– Това събитие се наложи като емблема за Велико Търново. Спектаклите това лято бяха посетени от над 14 000 зрители, като на някои от представленията чуждестранната публика доминираше. Този фестивал привлича още повече туристи в старата столица, а и на Царевец. Може би трябва да се заложи малко повече на рекламата на това събитие. Хубаво е да започнем да рекламираме заглавията за новия сезон още от сега, за да може ценителите на изкуството у нас, а и зад граница, да могат да планират навреме своите отпуски.
– Това лято въведохте приключенска игра за туристите на Царевец. Има ли интерес към нея?
– Пуснахме приключенската игра със средновековни криминални загадки в началото на лятото. На хората им харесва, защото чрез тази игра се забавляват, могат да опознаят историята на Търново и Царевец по нестандартен и много атрактивен начин. Разработката е направена на основата на компютърните игри, но играчите играят на живо, а не с лаптопа си. Това е като филм, който те увлича и искаш да стигнеш до края, за да разбереш развръзката. Играта има уловки, но е написана така, че всички да стигнат до финала. Досега не сме получили нито един негативен коментар за играта. Продали сме около 250 игри, а тайната са разгадавали индивидуални туристи, групи и цели семейства.
Сега разработваме още една игра – “Търновските легенди”. Тя ще води участниците от центъра на Велико Търново към Стария град през малки улички и паметници на културата, които не са включени в туристически маршрути. Точно тези места обаче носят духа на Търновград, разказват легенди, предлагат прекрасни гледки, възможности за снимки. И там целта ни е същата – да дадем историческа информация по различен и нестандартен начин. Тази игра вероятно ще стартира през следващата година.
– Сърбите като че ли ни удариха в земята с кулинарния туризъм. Ние също имаме възможност да привличаме гости с кулинарни изкушения, но като че ли не се възползваме от тази пазарна ниша?
– Ние също предлагаме такива пакети и дори има ръст в продажбата им. Представяме например квасене на мляко, хранене в селска къща в Арбанаси. Туристите харесват и хоровите изпълнения в арбанашките църкви. Работим в тази насока. Но всичко зависи от туроператорите. Ние им предлагаме различни възможности, но те решават какво да включат в програмата според туристите, които водят.
– Кога ще се случи така чаканото обновяване на аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”?
– Работи се интензивно и вече имаме голям напредък във възстановяването на прожектори и светкавици, които във времето са били изпочупени и откраднати. Ако сега гледате спектакъла, ще видите разликата. Работи се по обновяването, но трябва да чакаме европейско финансиране, за да подменим цялостно системата, която е на повече от 30 години. Предстоят ни проби с нови прожектори на една част от хълма, за да видим как ще работи. М.г. Общината отпусна финансиране за спектакъла, а с него сме изградили нова софтуерна система и ново озвучаване на площада пред Царевец, от където се наблюдава спектакълът. С наши средства възстановихме светофара, който регулира движението на площада пред Царевец по време на “Звук и светлина”, но за жалост едва 30 на сто от хората го спазват. Така че апелирам водачите, когато видят, че свети червено, да спрат, защото не е приятно за зрителите, когато дойдат да гледат нещо уникално, светещи коли да развалят емоциите им.
– Защо решихте да се посветите на туризма, и то в град като Велико Търново?
– Като човек обичам предизвикателствата. Харесва ми да си поставям интересни задачи и да видя до къде мога да стигна. В тази посока в туризма има много какво да покажа. Всяко ново нещо ме провокира и респектира, кара ме да се организирам и да дам всичко от себе си, за да го постигна. А Търново е туристически град. Най-важно е посетителите, като си тръгнат от тук, по родните места да разказват и показват облика на града. Да споделят със своите приятели и познати, че в Търново са видели нещо ново и интересно, че тук има невероятна атмосфера и си струва този град да бъде посетен. Искам хората да останат доволни и със своите положителни впечатления, да успеят да накарат други техни близки да дойдат в нашия град.
– Вие спечелихте конкурса за управител на най-знаковата общинска фирма с бизнесплан за развитие на туризма в общината. След повече от три месеца на този пост вероятно вече сте наясно кои от вашите идеи ще можете да реализирате и кои не.
– Всичко, на което съм заложил в моя бизнесплан, е напълно постижимо. Една от идеите ми е свързана с разширяване на сътрудничеството с бизнеса. В тази посока вече работим с около 20 хотела, които предлагат спектакъла “Звук и светлина” на своите туристи. Контактуваме с тях и по отношение на настаняването. Направихме среща с кметовете на по-малките населени места от Общината с идеята да разработим интересни туристически маршрути извън града. Те харесаха моята идеята всяко село да предложи по нещо интересно за туристите. Вече работим по създаването на такива туристически дестинации, защото всяко населено място има какво да покаже. Има възможност да съчетаем културния туризъм с природния, защото в района има красиви екопътеки, водопади и др. Заложил съм на сътрудничеството с Великотърновския университет и вече разчитаме на техните подготвени кадри. Млади хора от ВТУ ще участват активно в Нощта на Самоводската чаршия. В момента обновяваме сайта на “Царевград Търнов”, предстои ни обновяване на страницата и на “Звук и светлина”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново