Артисти от седем държави търсят пътя като ритуал в Старото училище в Горна Липница

Публикувано на чт, 10 Авг. 2017
351 четения

Артистите ще работят до 14 август. Преди това ще представят творческите си проекти в изложба.

Над 30 деца и младежи на различни възрасти, като най-малките са на 4 г., а най-големите на 18, дават воля на творческата си фантазия в Старото училище.

Артисти от седем държави търсят пътя като ритуал в Старото училище в павликенското село Горна Липница. Авторите са пристигнали от САЩ, Израел, Великобритания, Германия, Франция и Испания. Те работят в различни области на изкуството – живопис, пърформанс, визуални изкуства, инсталации, ленд арт, фотография. За своите проекти те проучват миналото и настоящето на региона, вълнуват ги и личните истории на местните хора.
Общо 14 творци участват в осмото издание на Арт резиденция “Старото училище”, като всички са избрани след специална селекция. Най-възрастният сред тях е на 79 години, а най-младият – на 29. Те ще творят заедно по темата “ПЪТЯТ като ритуал” до 14 август. “При подбора на участниците бяхме водени от няколко основни критерия. На първо място търсихме артисти с ясна идея за своята работа в арт форума. Важно за журито беше проектът да е свързан с темата и да включва по някакъв начин местната общност, както и да изследва селото и региона. Интересуват ни артисти с ярък и запомнящ се маниер на работа, съчетаващ елементи на предварителна подготовка и проучване при създаването на една творба и отношение към ритуала и ритуалното изкуство. В тази връзка подбрахме артисти, които в своите творби задават въпроси, подтикват зрителя към размишления, търсят и дават отговори”, обяснява организаторът на фестивала Димитър Палов.
На нестандартно общуване с хората от селото е заложила германската журналистка Сузане Беркенхегер, която идва от Берлин и пише за франкфуртски вестник. В “Стаята на тайните” в старото училище, която пази любопитни експонати от годините, когато школото е функционирало, нейният интерес е провокирала стара снимка. Тя вероятно е правена през 60-те години на миналия век, а върху нея се вижда позабравена сграда в Горна Липница. Авторката иска да намери мястото, а за да стигне до нея, търси помощ от местните хора. За да я упътят, Сузане им задава въпроса на немски, а с помощта на телефона си те могат да разберат какво ги пита. Местните пък отговарят на български, а телефонът отново превежда, този път на немски. Така човек след човек гостенката се надява да стигне до заснетото място. От тези импровизирани разговори, от които често пъти се стига до ефекта на изгубени в превода, авторката ще създаде текстове с много снимки, които ще публикува в германското издание.
От исторически артефакти, запазени от древни времена, се интересува визуалният артист Джейсън Кофке от САЩ. Той признава, че използва изкуството като начин за спасяване на етнографията на различни култури и се опитва да даде обяснение на събития от миналото. Неговите проекти изразяват съпричастност към общочовешките исторически преживявания и обясняват настоящето чрез изследване на общата история. Сега Джейсън е впечатлен от уникалните старини на Никополис ад Иструм и Античния керамичен център край Павликени, а на двата римски обекта е направил много снимки. Намерението му е да рисува върху тях по свой начин, за да им придаде по-модерен и нов вид.
Като автор, пътувал и творил по цял свят, американецът е изградил свой характерен маниер на работа. Навсякъде, където е минавал, на публични места може да се види надписът “Всичко ще бъде наред”, който се е превърнал в негова запазена марка. “Подписът” му съвсем скоро ще се появи и в Горна Липница. В следващите дни Джейсън ще украси каменния плочник на старото училище с голяма карта на Николопис ад Иструм, която ще е нарисувана с боя, забъркана и направена от тебешири и вода.
С жителите на Горна Липница всеки ден с помощта на преводач общува и френската фотографка Джули Гласбърг, която в продължение на години е живяла в три мегаполиса – Ню Йорк, Токио и Шанхай, а отскоро отново намира вдъхновение в родния Париж. Сега записва истории на хората от селото и прави много снимки, които ще представи на закриващата изложба на 12 август.
Визуално изкуство прави и британецът Адам Хайнсгрийн, който е дипломиран лекар и скулптор. Той разказа, че работи с видео, текст, обекти и пърформанс, стараейки се да намира нови начини, чрез които може да представя, превежда и манипулира различните истории. “Интересувам се от това как събитията и историите могат да бъдат взети на пътешествие с нас, губейки по този начин стария си и придобивайки нов смисъл. Работата ми много често е временен и специфичен за мястото отговор на точно определен момент от пътешествието на историята, един момент от многото, в който се съдържа информация за нейния произход, възприемане, документиране и разпространяване”, признава гостът. Сега той е ангажиран с активното включване на малките творци от детската школа в арт форума. Адам провокира децата да коментират творбите на големите артисти, защото му е интересно да се докосне до детската интерпретация на изкуството.
Над 30 деца и младежи на различни възрасти, като най-малките са на 4 г., а най-големите на 18, дават воля на творческата си фантазия в Старото училище. Те работят под ръководството на художника Пламен Петров редом с утвърдените имена в изкуството. Малките участници живеят в цяла България и по целия свят и се връщат през лятото при бабите и дядовците си на село, а някои от тях идват в Горна Липница специално за арт резиденцията.
Символични пътища с помощта на въжета, опънати между дърветата в двора, прокарва Ина Дамянова от София. Тя се занимава с ленд арт и други нови форми на визуалното изкуство. Работи в областта на скулптyрата, керамиката, интериорния и продуктов дизайн. Другият български участник е Христо Вълчев от Севлиево и е еколог по образование. Твори в областта на екологичния дизайн. Благодарение на него след пленера в централния парк на Горна Липница ще остане интересна цветна мандала с хармонизирани билки и лечебни растения.
За поредна година в резиденцията участва и артистично дуо от L.Y.R.A. на Димитър и Дарина Палови, които са и основни организатори на форума. Те са артисти и юристи и от години работят върху ритуалното изкуство като форма на творчество. Последният им проект носи името “Утробата”. Реализират го в стара изложбена зала, нефункционираща вече 30 години, разположена в сградата на местното читалище. Сега това е склад за вехтории, а чрез тази мистична инсталация искаме да вдъхнем живот на място и да помогнем тя да започне да изпълнява функциите си отново, обяснява Димитър.
В арт форума тази година ще се включат още Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Те са изкуствоведи и куратори, създатели на платформата за съвременно изкуство и култура “Art & Culture Today”. Тяхното участие на 13 август е провокирано от ясната и добре осмислена концепция за “ритуално изкуство”, в която виждат отличен потенциал и любопитно предизвикателство за художествен изказ чрез произведения с напълно разнородна форма и стилистика.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

Пътни строежи - Велико Търново