Цинизми “грейнаха” на детска площадка

Публикувано на вт, 22 Ное. 2016
1443 четения

Стелияна и другите майки се чудят какво да отговорят на децата си, когато ги питат какво има нарисувано на пързалките. сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Младежи орисуваха по безобразен начин с цинични надписи и рисунки детска площадка във Велико Търново. Тя се намира между блоковете 2 и 3 в кв. “Бузлуджа”. Майките на малки деца, които живеят наоколо, са решили днес да подадат жалба до кварталния полицай с надеждата, че той ще им помогне.
Стелияна Димова обясни, че на беседката на площадката постоянно се събират по-големи ученици, които говорят високо, играят карти до късно, пушат цигари, а един ден си били занесли и наргиле. Денонощно се разправяме с тях, допълни Сена, която е свекърва на Стелияна. Възрастната жена дори накарала един от младежите да набере майка си, за да разговаря с нея. Родителката с остър тон обяснила, че знае къде е синът ѝ, а парите за цигарите му е дала лично тя. Живеещите наоколо много често викат полицаите, за да въдворяват ред. Униформените им обяснили, че за по-трайното решаване на проблема трябва да подадат жалба до кварталния, който да предприеме по-сериозни действия.
Точно преди година подпийнали момчета и момичета на възраст между 13 и 18 години счупиха масата в беседката, къртиха катерушки и част от оградата, отлепиха и ударопоглъщата настилка. След ремонта от страна на Общината, площадката отново е надраскана.
Питане до кмета инж. Даниел Панов относно материалното състояние на съоръженията за игра в детските ясли и детски градини на територията на община Велико Търново внесе в местния парламент общинският съветник от БСП Валерия Дончева. В него тя посочва, че към нея са се обърнали родители на деца, посещаващи различни детски заведения на територията на общината. Притеснението на родителите е продиктувано от състоянието на съоръженията за игра на открито в тези заведения, които са остарели, амортизирани и по думите на някои от родителите дори “опасни за живота и здравето на децата”, обясни Дончева. Тя посочи, че при съоръженията над 60 см, като пързалките например, няма необходимите прегради и подходяща ударопоглъщаща настилка. Според нея са основателни притесненията на родителите, че сигурността на децата при ползването на детските площадки е застрашена.
Дончева настоява кметът инж. Даниел Панов ясно да обясни отговарят ли съоръженията за игра, които са обект на питането, на Наредба № 1/12.01.2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, ако има такива, които не отговарят, кои са те. Съветничката пита още кой осъществява контрола върху безопасността на детските площадки и в какво се състои той.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново