9000 тома нови книги е получила търновската библиотека

Публикувано на пн, 14 ян. 2013
877 четения

С 9000 библиотечни единици се е увеличил фондът на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново през 2012 г. 7876 тома са получените нови книги и некнижни материали, а 1124 са периодичните издания. Най-голяма част от книгите – общо 4203 тома, са постъпили в библиотеката чрез депозиране на печатната продукция на българските издателства. 2375 тома е успяла да закупи търновската читалня, останалите са предоставени чрез дарения. Всички издателства в старата столица даряват на библиотеката своите нови заглавия.
Най-големият дарител за м.г. е издателство “Фабер”, връчило над 2000 тома от книжната си продукция. Сред щедрите благодетели на библиотеката се нареждат още “Абагар”, Университетско издателство “Св. св. Кирил и Методий” и Академично издателство “Д. А. Ценов” в Свищов. Сред ценните издания, с които вече може да се похвали библиотеката, е новото издание в превод на български език на “Царството на славяните” на Мавро Орбини. Една от най-стойностните книги в историята на българската археография е отпечатана и дарена от издателство “Дамян Яков” във връзка с 250-годишнината от написването на “История славянобългарска”.
“През 2012 г. Министерство на културата поднови програмата “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, чрез която получихме финансова подкрепа от 15 000 лв. След проучване за най-търсените от читателите автори и заглавия закупихме книгите на Елиф Шафак, Хорхе Букай, Ел Джеймс.
От българските писатели класацията оглавиха Георги Господинов с “Физика на тъгата” и Мирослав Пенков с “На Изток от Запада”. Продължават да се търсят “Български хроники” на Стефан Цанев, “Възвишение” на Милен Русков, книгите на Калин Терзийски и др.”, разказа пом.-директорът на регионалната библиотека Калина Иванова. Голям интерес има към новата книга на президента Желю Желев “Тоталитарните близнаци”.
“През последните 10 г. се наблюдава тенденция на читателски отлив от библиотеките. Това е проблем от световен мащаб, който ние се опитваме да преодолеем чрез различни инициативи за стимулиране на четенето като национални библиотечни седмици, маратони на четенето и др”, сподели Калина Иванова. Общо 8812 читатели са минали през “П. Р. Славейков” през 2012 г. Отчетите показват, че жените четат повече от мъжете, тъй като 5194 от читателите в търновската библиотека са от нежния пол, а 3618 са мъже. Разпределението по възраст показва, че 2232 от посетителите са били деца до 14 г. По образование първенството сред читателите държат хората с диплома за средно – 3975. Сред тях се нареждат висшистите – 2585 души, не им отстъпват читателите с основно образование, които са 2252.
През 2012 г. РБ “П. Р. Славейков” издаде две книги, свързани с юбилейни годишнини на класици в българската литература, родени в област Велико Търново. Така в чест на 100-годишнината от рождението на Ангел Каралийчев се появи двуезичният сборник на български и английски език с приказки на писателя. Беше преиздадена и драмата “Иван Шишман” на Камен Зидаров, който е роден преди 110 г. в с. Драганово. Библиотеката е финансира издаването на сборника с доклади в 2 части от Десетата национална научна конференция “Библиотеки-четене-комуникации”.
132 000 лв. за различни проекти е спечелила през м.г. библиотеката. С финансовата подкрепа на фондация “Бил и Мелинда Гейтс” бяха извършени обучения на библиотечни специалисти и граждани. “П. Р. Славейков” работи по инициативата “Lady cafе 45+” за мотивиране на активността на жените в средна възраст извън професионалната сфера. Дейностите се реализират по програма “Грюндвиг”. От Фонда за научни изследвания на образователното министерство са предоставени средствата за създаването на електронен архив на документалното наследство за Балканските войни.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново