54 апартаменти и къщи на ниски цени продават съдия-изпълнителите

Публикувано на пн, 3 Апр. 2017
5440 четения

В “продавалника” може да се открият още евтини земеделски земи, мебели, телевизори и др.

Съдебните изпълнители разполагат със собствен “продавалник”, в който предложенията варират от апетитен имот с гледка към планината до домашно обзавеждане за жълти стотинки. В своеобразния онлайн магазин може да се открие почти всичко – от дребни вещи за бита до луксозни апартаменти или пък уютни къщи.
Финансовите несгоди за едни често се явяват печеливша възможност за други. При публичните продажби през частни съдебни изпълнители купувачите имат реална възможност да се сдобият с имот в пъти по-евтин, отколкото през брокерска агенция например. Изгодните цени привличат много клиенти, които предпочитат да си купят жилище чрез търг, провеждан от канторите.
В нелекото положение на длъжник може да се окаже както фирма, така и частно лице. Финансовото затруднение за изплащане на кредит, обезпечен с договорна ипотека, е най-масовата причина обявените за публична продан имоти да се разделят с доскорошния им собственик. Когато обслужването на кредита спре и вноските секнат, логична стъпка на неудовлетворения кредитор е да насочи интереса си към имуществото на длъжника и да поиска насрочване на публичен търг за процесния имот.
До вчера офертите за апартаменти в областта бяха 26. Предложенията за двустайни апартаменти са 18. Най-скъпият от тях се намира във Велико Търново и е на цена 64 704 лева. Оборудваното с трапезария с кухненски бокс, две спални, коридор, баня с тоалетна, тоалетна и две тераси жилище отговаря на претенциите на масовия купувач. На публична продан са изложени и два многостайни апартамента в Свищов и Горна Оряховица, като желаещите да наддават за двата имота могат да заявят участие за търга съответно до 28 и 13 април.
Дори имотът да е в груб строеж на ниво замазка и мазилка, интерес не липсва, стига цената да е атрактивна и съобразена с последващите разходи и главоболия, коментират съдебните изпълнители. Най-много се търсят средни по размер апартаменти между 60 и 80 кв.м и такива, които са малко над 100 кв.м.
В последно време на пазара излезе фигурата на професионалния купувач. Той купува, обновява и препродава с печалба. Има и такива, които отдават под наем и после управляват по няколко такива имота. Затова се търсят най-много средни по размер имоти.
На търг са извадени и 28 къщи, като повечето са разположени извън Велико Търново и са от селски тип. Някои от тях са в годно състояние за живеене, други се нуждаят от спешен ремонт, за да не се разпаднат. Едно от най-скъпите жилища извън старата столица, пуснато на търг, се намира в планинското селце Донковци в Еленския балкан. За да се наслади на тишината и спокойствието на извънградската среда в луксозна обстановка, евентуалният купувач трябва да наддава при начална цена 90 хиляди лева за двата имота, пуснати на търг.
Апетитна хапка продължават да са нивите и земеделските земи и твърде рядко земеделски имот остава непродаден. Интересът към тях остава повишен дори когато се продават идеалните части. Според частния съдебен изпълнител Виктор Георгиев, при ниска начална цена и добро разгласяване се постига едновременно висока продажна цена и бърза продажба с малко разноски.
“Земеделските земи се купуват от арендатори. През последните години всички арендатори се стремят да изкупуват земите, които обработват. От друга страна, на земеделската земя се гледа като на инвестиция и играят големи и по-малки фондове. Отделно по-малки играчи се занимават с изкупуване и после продават на големи инвеститори, които винаги имат интерес, обяснява юристът.
Опитът му обаче сочи, че бизнес имотите се продават доста трудно. Такива излизат за продажба, но няма търсене. Понякога единствената опция при тях е да се придобият от самия ипотекарен кредитор. Това е причината и продажбите на хотели, магазини, промишлени имоти и др. да се проточва с години.
Освен бизнес имоти, луксозни жилища и обещаващи земеделски имоти, съдебните изпълнители продават всякакви битови вещи. В свообразния “продавалник” могат да се намерят телевизори, техника, дори мебелировка за жълти стотинки. Целта на процедурите е да се съберат максимални суми по изпълнителните дела заради лоши кредити.
Така за цена между 100-200 лева масовият купувач може да обзаведе цяла стая с модулна секция, холова гарнитура и масичка. В секцията битова техника могат да се открият дори телевизори по 30 лева всеки.
Заедно с пердета завеси и шкафчета се продава за пореден път емблематичният хотел “Нептун” във Велико Търново. От години странноприемницата на бул. “България” търси нов собственик и сега отново е на тезгяха с начална тръжна цена от 667 000 лв. Освен сградата се продава и пълният хотелски инвентар. За продан са обявени 34-те легла с матраци, завивки и възглавници, спални, завеси, корнизи, дори огледалата.
Сага се оформя и със сградата на ул. “Хр. Караминков”, за която има необслужена ипотека. Началната цена, от която може да тръгне наддаването, е 585 900 лв., а предложения могат да се правят до 18 април.
Мария НЕДЕВА

Пътни строежи - Велико Търново