2128 зрелостници от областта заявиха участие в матурите

Публикувано на вт, 9 апр. 2013
183 четения

2016 зрелостници от Великотърновска област са подали заявления за участие в първата задължителна матура по български език и литература. На втория държавен зрелостен изпит предметът е по избор, който също е задължителен за абитуриентите, са пожелали да се явят 2128 ученици. Разликата в цифрите се дължи на факта, че в матурите могат да участват и момчета, и момичета, завършили училище в предишни години, но по някаква причина до момента не са издържали изпитите си или просто са изкарали слаби оценки, обясни началникът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева.
За втората матура по традиция най-голям брой кандидати – 1009 души, са избрали да се явят на изпит по география и икономика на България. 352 ученици са решили да се подготвят за теста по английски език, 226 дванадесетокласници искат да се явят по предметите от философския цикъл, а матурата по история и цивилизация предпочитат 111 души. По математика знания искат да покажат 126 ученици, а по биология и здравно образование – 222.
Най-малко кандидати са привлекли матурите по химия и опазване на околната среда и физика и астрономия, за които заявления са подали съответно 18 и 11 абитуриенти. Малко са желаещите и за останалите чужди езици. С теста по немски са решили да се справят 23 ученици, а на изпит по испански искат да се явят 14 души. Девет са кандидатите за френски и шестима за руски език.
Едва 16 са зрелостниците, които са се записали и за третата матура. Тя е по желание, като младите хора отново имат право да изберат предмета, на който да се явят. Шест души са заявили участие в изпита по английски език, двама ще решават задачите по математика, двама отиват на теста по история и цивилизация и само един има желание да държи матурата по география и икономика.
До 17 май зрелостниците ще получат служебна бележка с информация къде и кога ще се проведат изпитите им. Матурата по български език и литература ще се състои на 21 май, а вторият задължителен изпит по предмет по избор е на 23 май.
Съгласно заповед на образователното министерство тези дни ще са неучебни за всички ученици. Матурите по желание на ученика ще се проведат в периода от 27 май до 5 юни. Изпитните работи ще се оценяват от 22 май до 7 юни, а до 10 юни трябва да бъдат обявени и резултатите от матурите.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново