1950 първокласници прекрачиха училищния праг в областта

Публикувано на вт, 16 сеп. 2014
583 четения

Кметът Даниел Панов и директорът на ОУ “Бачо Киро” Владимир Николов прерязаха лентата на новия фитнес на открито в двора на училището.

1950 първокласници прекрачиха вчера за първи път училищния праг в училищата от Великотърновска област. Малчуганите, които тръгнаха на училище, са с около 60 деца повече, отколкото са били на 15 септември 2013 г. Над 6700 ученици събра първият звънец в училищата от община Велико Търново. Първокласниците са 673 и са с 14 повече спрямо миналата година.
Под звуците на националния химн беше издигнат българският трибагреник във всички учебни заведения. С фитнес площадка на открито и нова лекоатлетическа писта бяха изненадани в първия учебен ден възпитаниците на ОУ “Бачо Киро”. В изграждането на новия спортен кът, разположен в южния училищен двор, са вложени 42 000 лв. от училищния бюджет. Фитнесът се простира на площ от 56 кв.м, а на разположение на децата са четири уреда и две тенис маси. Изградена е подпорна стена и декоративна дървена ограда, за да не се свлича пръстта от парка върху площадката. Лекоатлетическата писта е с четири коридора и е дълга 60 м. Покрита е с изкуствена трева. Към нея има и пясъчник за дълъг скок.
Лентата на новата придобивка прерязаха директорът на “Бачо Киро” Владимир Николов и кметът Даниел Панов, който беше гост на училищното тържество. “Първият учебен ден е вълнение не само за първокласниците, които с трепет пристъпват към един нов свят, изпълнен с непознати истории, знания и приключения, но и за всички нас – родители и учители, които съхраняваме знанията, научени през годините в училище. Пожелавам на всички учители да са все така всеотдайни и въпреки трудностите да останат сред духовните стожери на общността ни”, каза в своето приветствие градоначалникът.
На сцената се изявиха талантливите деца от училището. Гости на празника в ОУ “Бачо Киро” бяха още зам.-кметът Снежана Данева, началникът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева, представители на общинската администрация и училищното настоятелство, както и бивши директори. Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Добромир. Десетки родители и техните деца откликнаха на призива на учителите и ръководството на школото вместо да купуват букети с цветя за 15 септември, да направят дарение, с което да бъде подпомогнато едно от засегнатите от водната стихия български училища. Във фоайето на училището беше поставена кутия, в която се събираха средствата. “Сумата, която съберем, ще дарим на ОУ “Любен Каравелов” в Бургас, с което сме партньори и работим по различни проекти”, обясни педагогическият съветник Даниела Стоянова.
Тържествата на още три училища уважи вчера кметът Даниел Панов. Той беше гост на празниците в ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, СОУ “Емилиян Станев” и ОУ “Д-р Петър Берон” в Дебелец. Пред изпълнения с ученици, родители и учители двор на Патриарха градоначалникът се обърна към всички с пожелание и в бъдеще училището да защитава с постижения статута си на едно от най-добрите и успешни основни училища в общината.
С масов ученически танц започна учебната година в СОУ “Емилиян Станев”. По този начин възпитаниците на най-голямото училище в област В. Търново се включиха в националния флашмоб “Твоят начин да участваш”. Инициативата е на Съюза на учениците в България и се проведе паралелно в 19 български града. Основната цел на организаторите е да покажат желанието на ученическата общност да бъде сериозен фактор при формирането на важните за училищното образование действия.
След това Панов се срещна с директора и учителския екип, за да им пожелае успешна нова учебна година. Той декларира своята убеденост, че многофункционалната спортна зала, която е пред завършване, ще направи училището притегателен център за децата и младите хора. “Инвестицията от 1,5 млн. лв. в тази зала е потвърждение на политиката ни да създаваме нови възможности за младите хора да се занимават със спорт любителски и професионално”, заяви Панов.
В първия учебен ден в СОУ “Вела Благоева” по традиция връчиха наградите “Виктория”. Отличието за най-добър ученик в начален курс получи Михаил Радоев, който е завършил IV клас с пълно отличие. Момчето е заело престижно място в националното класиране на олимпиадата “Знам и мога”, а на областния кръг на олимпиадата по математика се е класирал втори. Михаил има изяви още от I клас и участва активно във всички дейности на училището.
Деветокласничката Теодора Цоцова беше обявена за най-добър ученик в основното образование. Тя е започнала образованието си във “В. Благоева” и единственият ученик, завършил VIII клас с отличие и без нито едно неизвинено отсъствие. И двамата носители на наградата “Виктория” са удостоени с приза с решение на педагогическия съвет. Те получиха от директора Ангел Янчев таблети и специални грамоти.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново