130 автори се представят в изложбата “В. Търново – пространство и вдъхновение”

Публикувано на пт, 21 Апр. 2017
345 четения

130 автори от цялата страна представят свои творби в новата национална изложба под наслов “Велико Търново – пространство за вдъхновение”. Творбите са подредени в Изложбени зали “Рафаел Михайлов“, а официалното откриване е тази вечер от 17,30 часа. Арт събитието се организира от представителството на Съюза на българските художници в старата столица заедно с Общината. Техни партньори са СБХ и дружествата на художниците в цялата страна. Те имат амбицията да превърнат експозицията в ежегоден културен форум за представяне и популяризиране на творчеството на млади и утвърдени български художници.
Творците участват със свои произведения в различни стилове и жанрове, вдъхновени от старопрестолния град. Сред тях има и трима автори, които от години живеят и творят зад граница – търновката Лариса Илиева, установила се във френската столица Париж, Павлина Копано от Истанбул, Турция и Гордана ХаджиНиколова от Македония. По регламент всеки художник може да участва в изложбата с до три работи в разделите живопис, скулптура, графика и плакат.
Жури с председател зам.-кмета Ганчо Карабаджаков отличи осем автори. За своята пластика от дърво наградата на Община Велико Търново ще получи скулпторът Иван Сираков. Съюзът на българските художници ще награди Антон Антонов от Казанлък за живописната му творба “Нощта на пеперудата”. Наградатаза млад автор на търновското представителство на СБХ отива при Ганчо Ганчев от старата столица. Сред номинираните художници са търновците Цветелина Максимова и Милен Джановски – за живопис, Христо Керин – за графика и Гергана Пенова – за скулптура. Номинация със своята живописна инсталация заслужи и Йордан Кисьов от Силистра.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново