ВТУ ще получава финансови стимули, защото обучава студенти в бедни региони

Публикувано на пн, 15 ян. 2018
681 четения

Великотърновският университет ще получава допълнително финансиране, защото обучава студенти в бедни региони. Увеличението в субсидията касае филиала на ВТУ във Враца, където се осъществява обучение в 8 специалности от направленията “Педагогика” и “Педагогика на обучението по…”. По този начин образователното министерство иска да стимулира икономическото развитие на тези райони.
Това е заложено в предложените промени в няколко постановления на Правителството, публикувани за обществено обсъждане от МОН.
С тях министерството смята да въведе ограничения за приема на студенти в направленията “Информатика и компютърни науки” и “Комуникационна и компютърна техника”, които досега бяха насърчавани. За сметка на това ще се стимулира по-големият прием в няколко нови направления, а сред тях са “Педагогика на обучението по…” и “Религия и теология”, които предлага ВТУ. В същото време няма да се отпуснат бройки за държавна поръчка по “Икономика” и “Администрация и управление” в университетите, които имат нисък рейтинг на обучението по тези направления.
Промяната е мотивирана с това, че през последните години е постигнат устойчив ръст на студентите по информатика и компютърни технологии и има предпоставки това да продължи и в бъдеще при определяне броя на първокурсниците по общите критерии за останалите специалности. В същото време по новите направления с неограничен прием имало недостиг на кадри и се очаквало това да продължи и в бъдеще.
“През последните 5 г. студентите по професионално направление “Икономика” са се увеличили с 4 %, по “Право” – със 17 %, по “Психология” – с 21 %, а по професионалните направления от медицинските науки с над 60 %. От друга страна, броят на студентите в професионално направление “Педагогика на обучението по…” е намалял с 24 %, и то на фона на данните, показващи, че през следващите 10 г. над 45 000 учители ще навлязат в пенсионна възраст. Ако сега не бъдат предприети действия за увеличаване броя на студентите по педагогически специалности, след години ще имаме недостиг на кадри във всички сфери, в т. ч. и на юристи и икономисти”, показват анализите на МОН.
За да се обърне тенденцията, студентите в приоритетните направления ще получават допълнителни стипендии в размер от 50 до 150 лева на месец. Обмислят се и други стимули, сред които държавата да поеме таксите за обучение на бъдещите висшисти.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново