Възпитаник на “Моцартеум” в Залцбург преподава кларнет и саксофон в училището

Публикувано на ср, 6 февр. 2013
1112 четения

Търновският учител Йордан Цветанов е сред малцината българи с диплома от Академията за музикално и драматично изкуство “Моцартеум” в Залцбург. То носи името на гениалния Волфганг Амадеус. Музикалното училище е основано през 1880 г. и е неразривно свързано със Залцбургския оркестър “Моцартеум”, учреден през 1841 г. с усилията на вдовицата на композитора Констанца Вебер. Двете институции се намират под шапката на Международната фондация “Моцартеум”, която се грижи за съхраняването на материални спомени от Моцарт, включително неговата Библиотека Моцартиана, родния дом и къщата на твореца. Тя осигурява годишни награди за най-добрите студенти на Университета. Около рождения ден на композитора – 27 януари, ежегодно се провежда музикалният фестивал “Седмица на Моцарт”. Това събитие е сред най-престижните в европейския концертен календар.
“Да свириш и учиш в града на Моцарт е най-великото емоционално преживяване за всеки музикант. А да изпълняваш Моцартовите концерти за кларнет, които са като библия за нас, в този град и в този университет е нещо изключително отговорно”, не крие вълнението си музикантът. От 2 г. той провежда индивидуални занимания по кларнет и саксофон в СОУ “Ем. Станев” и ръководи училищния духов оркестър.
Преподавателят Иван Иванов открил Йордан за музиката. Като второкласник в СОУ “Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица той решил да се запише в училищния оркестър. “Чакахме на опашка да получим инструменти, а аз много държах да свиря на флейта. Точно преди мен обаче флейтите свършиха, а аз трябваше бързо да избера нещо друго. Така ми връчиха кларнета”, разказва учителят. Едва 8-годишен той е най-малкият инструменталист в училищния оркестър, а с течение на времето кларнетът превзема ума и сърцето му. С него в продължение на 10 г. продължава да работи Иван Иванов.
Той мечтаел да следва кларнет в Консерваторията в София, затова още в 11 клас тръгнал на уроци при познатия на всички проф. Илия Илиев от “Шоуто на Слави”. Въпреки усилията не го приели, затова записал музикална педагогика във ВТУ, но продължил с още по-голям хъс да се готви за кандидатстване, но този път в Австрия. Усилията му били възнаградени, защото станал студент в инструменталния клас по кларнет в “Моцартеум”. Негови преподаватели били прочутият Алойс Брандхофер, който 15 г. е свирил първи кларнет на Берлинската филхармония, и проф. Емил Ридер с 35-годишен стаж в Академията. Заедно с него следвали млади музиканти от Китай, Япония, Франция, Италия. Две години следвал и в консерваторията във Виена при американския професор Роджър Саландър. По време на 9-годишното си обучение в Австрия българинът е имал възможност да свири на една сцена с редица световноизвестни музиканти.
“Заминах с решението да се върна в България. Исках да отида, защото ми се стори, че в нашата консерватория постъпват нечестно. Освен това имах преподаватели там, които ми разказаха, че обучението в Австрия е много по-различно от тук. Още повече, че всички новости се създават там”, признава кларнетистът. Паралелно с преподаването той продължава да учи. Сега учи магистратура по музикален бизнес в Консерваторията в София.

Златина ДИМИТРОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново