В Мустанг една жена се жени за няколко братя

Публикувано на чт, 23 окт. 2014
1735 четения

Улиците в градовете са широки не повече от метър и половина.

Иван Мутафов прекара десет дни в мистичното кралство Мустанг, което се намира на древния път на солта. То е разположено върху малка площ на 3500 метра надморска височина в северната част на Непал. Населението на кралството, известно още като Монтанг или Ло, е около 14 000 души, които живеят в 3 града и около 30 селца. Кралството е независимо, но плаща годишен данък на Непал. До 1991 г. то е било затворено за посещение. Тогава границата му е отворена и то може да бъде разгледано, след като се заплати такса от 500 долара, с която се издава разрешително за посещение в рамките на десет дена. В кралството Мотанг почти всичко е запазено, както е било по време на създаването му през далечната 1380 г. В селищата липса електричество и каквато и да е инфраструктура. В предишния брой ви разказахме за историята и георафското разположение на кралството. Днешният материал е посветен на живота на местните жители.
Жителите на кралство Мустанг живеят много бедно, разказва Иван Мутафов. В страната няма електричество, нито пък изградена инфраструктура. “Тези хора са бедни, но свободни. Според нашите разбирания те живеят оскъдно, но не и според техните. Животът им е пълнокръвен. Знаят какво може да им даде природата и го отвоюват от нея”, обяснява художникът алпинист.
Докато бил в Мустанг, великотърновецът не спирал да се пита карма ли е животът на местните жители. “Това е една борба с природата, която те са приели и най-често добиват нейния вид. Обличат се в тъмни цветове, с дълги сукмани, жените винаги носят една характерна престилка. Свикнали са с тази надморска височина”, продължава нашенецът.
Жителите на кралството са тибетски тип, не са ниски. Живеят до 60-70-годишна възраст. В Мустанг жените са на голяма почит, защото са значително по-малко от мъжете. В кралството е разпространена полиандрията – това е форма на брак, при която на една жена се пада повече от един мъж. Хората в този забравен и изостанал район живеят в големи семейства. “На едно място са заедно всички братя и жената на най-големия. Причината е, че според привичките в страната Монтанг една жена, като се ожени за първородния брат, се жени и за втория, и за третия брат”, обяснява Иван. Той уточнява, че някой от момчетата в семейството отиват в манастир, но останалите имат една и съща жена. Тя ражда деца от всички братя. Местните казват, че знаят кое дете от кой брат е. Любопитно е, че в тибетския има дума – ау, която означава бащин вуйчо. Тоест това е единият от братята, които има деца в купчината, но всички малчугани официално се водят на най-големия. По-малките братя нямат право да си харесат друга жена, могат да го направят само ако тази в тяхната къща не ражда деца. Жителите на Мустанг се женят около 20-годишни. В Непал например се женят много по-рано, на 14-15 години, разкрива пътешественикът.
Има още нещо любопитно – в Мустанг цари матриархат, жената е тази, която командва и върти домашната работа. Наричат я диди, т.е. домакинята на ранчото. Мъжете се занимават с добитъка и търговията. Родителите на мъжа живеят при младото семейство, но те се оттеглят и нямат глас при вземането на семейните решенията, само помагат.
Оказва се, че причината в едно семейство да има една жена и няколко мъже е много проста. Прави се с цел нивите, които притежава едно семейството, да не се разделят, а да остават на едно място. Те са най-ценното, което всеки притежава, и нямат ли късче плодородна земя хората не могат да оцелеят при тези тежки условия.
Къщите, в които живеят жителите на кралство Мустанг са тибетски тип. Те са без покрив, направени са от кирпич. Самите постройки са с равни покриви – плоча, която е замазана с глина. Приземният етаж е място за оборите, там през зимата живее добитъкът, а на втория – семейството. Около къщите са подредени съчки и дърва, които местните използват през зимата за горене. Другото, което използват като средство за отопление, са изпражненията от яковете, които изсушават и горят през зимата.
Обикновено в къщите няма вода, тя е вън на двора. Доскоро жителите на кралство Мустанг не знаели какво представлява електричество. През последните няколко години обаче в страната им са започнали да вкарват от Индия слънчеви батерии. Другото съоръжение, което използват, е слънчев кондензатор. С помощта на тенджера и куполно огледало те събират слънчевите лъчи и водата в съда завира.
Иван Мутафов разказва още, че жителите на Мустанг не се къпят. Имат чешми, но водата я използват предимно за добитъка.
В следващия брой на
“Янтра ДНЕС” очаквайте последния, трети разказ на Иван Мутафов за срещата му с принца на Мустанг и 
религиозните вярвания в кралството.
Весела КЪНЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново