Търновският театър ще играе спектакъла “Свекърва” във Виена, Линц и Братислава

Публикувано на чт, 11 сеп. 2014
457 четения

Търновският театър заминава на турне в Австрия, където ще представи пред българската общност спектакъла “Свекърва”. Класическото заглавие по Антон Страшимиров ще бъде играно в три поредни вечери във Виена, Братислава и Линц. Това е първото пътуване на трупата от МДТ “Константин Кисимов” в чужбина поне от 15 г., а културната програма на 7, 8 и 9 октомври е организирана от директора Христофор Йонов (на снимката).
Дълго мислихме кое заглавие да изберем за нашето турне, но надделя “Свекърва” на режисьора Димитър Шарков, което е сред най-обичаните от публиката представления на нашия театър през последните години, обясни директорът. В постановката участва целият драматичен състав на театъра.
Директорът е договорил екипът на МДТ да бъде настанен в Българския културен център “Дом Витгенщайн” във Виена. Там ще бъде изнесен и първият спектакъл на 7 октомври. На следващия ден актьорите ще играят в театрална зала в словашката столица Братислава, а техни домакини ще бъдат нашите сънародници от Българския културен център. На 9 октомври търновци ще гостуват в театър “Маестро” в Линц. Негов създател и собственик е известният хореограф, режисьор и сценарист Ясен Стоянов. Той е добре познат на публиката в старата столица с танцовите спектакли “Таборът” и “Червено и черно”, които направи специално за МДТ. Ясен от години живее и работи в Австрия, а театърът му е разположен в старо кино, което той е купил и преустроил. Там развива дейност и неговата балетна школа.
Двама млади актьори, избрани след кастинг, ще дебютират в “Свекърва” на търновска сцена. Това са Радостина Ганева, която т.г. е завършила Театралния колеж “Любен Гройс” в София, и студентът Дончо Дончев. На 3.10. в театъра ще се проведе още един кастинг. Комисията отново ще оглави актьорът доц. Веселин Ранков. “Нашата цел е да привлечем още поне трима млади актьори, които да попълнят драматичния състав”, сподели Христофор Йонов.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново