Субсидия от 812 375 лв. си поделиха читалищата в община В. Търново

Публикувано на пт, 16 мар. 2018
177 четения

Субсидия в размер на 812 375 лв. получават читалищата от община В. Търново за 2018 г. Средствата се разпределят по отдавна утвърдени критерии, а сред тях са наличието на библиотека в културната институция и дали читалището е домакин на национални и регионални фестивали. По тези показатели те получават допълнителни средства, обяснява директорът на Дирекция “Култура” Нелина Църова.
Разпределението на парите бе основна тема по време на традиционното заседание, в което участваха представители на всички 38 читалища в общината. В нея участва и кметът Даниел Панов, като представи възможностите за фишнансиране по европейски програми.
За всяка самодейна формация читалището получава по 450 лв., които са за дейност, за всеки клуб субсидията е по 260 лв. Има заделени средства за семинари и обучения, както и резерв, който се ползва при непредвидени обстоятелства. Осем читалища имат кръгли годишнини през този календарен период и те получават допълнително по 100 лв., за да организират тържествата си. Читалище “Извор” в Самоводене става на 145 г., читалище “Развитие – 1883” в Церова кория закръгля 135 г., а читалище “Нива” в Балван – на 120. Век закръгля читалище “Развитие 1918” в Буковец. 95-я си рожден ден ще празнува читалище “Сполука” в Пушево, а на по 90 г. стават “Светлина” и “Васил Левски” в Малки чифлик и Присово. Най-младото до преди година читалище в общината “7 юли” във В. Търново вече празнува 10 г. За първи път със субсидия ще работи и читалище “Пламък” в старата столица, което съществува едва от година, но вече активно развива дейност.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново