Срещи с оперни и балетни звезди и видео-прожекции съпътстват “Сцена на вековете”

Публикувано на ср, 23 юли 2014
314 четения

Срещи със звездите на Софийската опера и балет и видеопрожекции ще съпътстват и тази година Летен оперен фестивал “Сцена на вековете” във Велико Търново. Интересната културна програма за ценителите на изкуството започва на 31 юли от 19 часа със среща разговор със солистите на операта “Мадам Бътерфлай”. Тя ще се проведе в Лапидариума на Археологическия музей. Два часа по-късно, в 21 часа, край Павилиона на щастието в парк “Марно поле” ще има видеопрожекции на откъси от операта “Тоска”, която беше представена сред открития декор на Царевец миналото лято.
На 1 август е традиционната разходка “Зад кулисите”. Този път търновци и гостите на града ще могат да видят отблизо работата на екипа, който работи по изграждането на декора и подготовката на операта “Мадам Бътерфлай”. Интересната разходка тръгва в 18 часа от входа на крепостта “Царевец”.
Още две вечери ще има в Лапидариума на Археологическия музей за почитателите на трупата на Софийската опера и балет. На 4 август е срещата разговор с балетистите, а на 8 август – със солистите на оперите “Селска чест” и “Джани Скики”. Те са с начален час 19,00.
Видеопрожекции на откъси от спектаклите в афиша на “Сцена на вековете 2013” ще има от 21 часа на 7 и 8 август. През първата вечер в парк “Колю Фичето” ще бъдат излъчени кадри от балета “Откровения”. На следващия ден в парк “Дружба” ще могат да гледат операта “Бал с маски”.
Пет знакови заглавия ще бъдат представени на откритата сцена сред останките от двореца на българските царе от 2 до 10 август. Културният форум започва с две представления на 2 и 3 август от 21 часа на операта “Мадам Бътерфлай” на Джакомо Пучини. Две са вечерите за почитателите на балетното изкуство. На 5 август ще бъде представен класическият балет “Жизел” на Адолф Адам, а на 6 август е “Зорба гъркът” от Микис Теодоракис. По две едноактни опери в една вечер ще могат да се видят на Царевец на 9 и 10 август. Това са “Селска чест” от Пиетро Маскани и изпълняваната с нея от Софийската опера и балет “Джани Скики” на Пучини.
Летният оперен фестивал се организира от Общината и Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” в партньорството със Софийската опера и балет и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата. Билети за спектаклите могат да се закупят в Туристически информационен център на ул. “Христо Ботев” № 5 в старата столица и в системата на eventim.bg.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново