Представят на Царевец спектакъла “Антихрист – насън и наяве”

Публикувано на пн, 17 юни 2013
1146 четения

Туристи се снимат на Царевец до катапулта, който беше изработен от дружество “Традиция”.

Моноспектакълът “Антихрист – насън и наяве” по романа на Емилиян Станев ще бъде представен за първи път на крепостта “Царевец” във Велико Търново. В навечерието на Еньовден, на 22 юни от 19,30 часа, героят Еньо-Теофил ще се завърне на историческия хълм, откъдето е поел през ХIV век. Този пътешественик през времена и пространства, монах-исихаст, богомил и пътуващ артист ще разкаже на зрителите за миналото величие на Царевец и ще разиграе трагичните и смешни свои приключения, тръгнали от виденията на гениалния Емилиян Станев. Входът за представлението е свободен, като за зрителите е подсигурен и безплатен достъп до крепостта.
Режисьор на спектакъла е Валерия Вълчева. Тя е автор и на сценария, в който умело е вплела мотиви и от ненаписания роман на писателя “Насън и наяве”. “Антихрист” е творба за порастването – как от детството до зрялата възраст човекът израства с всички свои вълнения, съмнения и търсения. По своите мащаби този роман е съизмерим с “Името на розата” на Умберто Еко, с тази разлика, че произведението на българина е писано през 1970 г., а романът на световноизвестния автор се появява 10 г. по-късно”, сподели режисьорката. Тя призна, че написването на сценария е било тежка задача. “Ние държахме на чисто екзистенциалния мотив и чувствата на главния герой Еньо-Теофил. Надявам се нашата публика да стане съпричастна към емоционалното израстване на образа му”, подчерта г-жа Вълчева.
За главната роля в спектакъла е поканен актьорът от Шуменския театър Милен Димитров, а сценографията е поверена на Хана Шварц. Артистът играе ролята на Еньо-Теофил, но се превъплъщава и в образите на Теодосий Търновски и на Евтимий Търновски. На сцената той влиза дори в женските роли, заложени в романа на Емилиян Станев. Допълнителен колорит на спектакъла носят музикантите, които също имат роли. Те са на възраст между 10 до 33 години, като най-малки са цигуларчетата Дамиан Димитров и Иван Александър Цанев от СОУ “Емилиян Станев”. 14-годишният Бранко Вълчев е възпитаник на музикалното училище в София и свири на ударни инструменти. Йордан Иларионов е завършил Музикалното училище в Котел и е най-добрият гъдулар в региона.
Спектакълът “Антихрист – насън и наяве” беше поставен миналата година благодарение на сдружение “Емилиян Станев” във Велико Търново, а премиерните представления бяха през ноември в Лапидариума на Археологическия музей. За създаването му неправителствената организация получи финансиране от 8091 лв. от Общината. Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново