Повече от 100 събития са включени в културния календар на Велико Търново

Публикувано на вт, 23 ян. 2018
426 четения

383 000 лв. за събитията от културния календар са заделени в бюджета на Община Велико Търново. Най-голямо финансиране – по 50 000 лв., са предвидени за празника на старата столица 22 март, международното изложение “Културен туризъм”, фестивала “Сцена на вековете” и честванията на 110-годишнината от Независимостта на България 22 септември.
Повече от 100 са културните събития, които ще се случат във Велико Търново със съдействието на Общината. Почти половината от проявите получават логистична подкрепа от администрацията, а за тези, за които са предвидени средства, сумите варират от 100 до 50 000 лв., показват справките в бюджета. Сред тях са ежегодните фестивали в различни жанрове на изкуството, традиционни празници и чествания, любителско творчество и др. Осем читалища в Общината ще отбележат кръгли годишнини през 2018 г. Те също са включени в календара, а читалищните ръководства ще бъдат подпомогнати с по 100 лв.
33 000 лв. от парите за култура Общината е предвидила за новогодишната си програма. По 25 000 лв. са заделени за Средновековния фестивал “Животът и културата през Второто българско царство”, за Международния фолклорен фестивал и за единствения у нас фест на военните духови оркестри, в който редовно участват и формации от чужбина. Финансиране и тази година ще получи инициативата “Арт лято”, в рамките на която едноименната фондация организира интересни културни прояви през летните месеци на най-живописното място в старата столица – около паметника на Асеневци.
За “София филм фест” са заделени 6400 лв., 6000 лв. получават организаторите на Националния фестивал за детски и юношески театри “Малкият принц”. Толкова са парите и за 24 май – Деня на българската просвета. Фестивалът “Насред мегдана” в Арбанаси може да разчита на 4000 лв. По 2000 лв. са предвидени за Фестивала за камерна класическа музика в Арбанаси, за конкурса за млади поп изпълнители “Сребърна Янтра” и за “Балканфолк”. Същата е сумата и за традиционното вече честване на Великден на Царевец. 1000 лв. има в бюджета и за празника на Търновския гарнизон.
50 000 лв. в общинския бюджет са заложени за програма “Култура и изкуство”, съобщи директорът на Дирекция “Култура и туризъм” Нелина Църова. Парите и тази година ще бъдат разпределени на проектен принцип от комисия, която работи към Община. Всички условия по кандидатстването и подготвянето на проектите са качени в сайта на институцията. За средства от програмата обаче не могат да се борят организациите, които са включени в Културния календар и имат определени суми, за да реализират дейностите си. За да кандидатстват, първо трябва да декларират, че няма да вземат парите от бюджета на Културния календар, посочи Църова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново