По два нови проекта ще работи библиотеката

Публикувано на ср, 10 ян. 2018
397 четения

Два нови проекта ще реализира през 2018 г. Регионална библиотека “П. Р. “Славейков”. Институцията е получила европейско финансиране за инициативите “Мобилна дигитализация” (MobiDig) и “Полова идентичност” (G-book).
Дейностите са свързани с реализирането на пилотни семинари и конференции, с образователни и обучителни срещи на ръководители на малки библиотеки за работа с нискобюджетна техника за дигитална конверсия на книги, застрашени от унищожаване, обясни зам.-директорът д-р Калина Иванова. В рамките на проектите ще бъдат създадени читателски групи, ще се провеждат интерактивни срещи с родители и деца за информиране по темата за половата идентичност. Планирано е и създаването на обща европейска библиография с книжки за деца от 0 до 10 години, както и интерактивен каталог.
През м.г. библиотеката финализира дейността по друг мащабен проект – “Дигитална културна съкровищница “Север +”: документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в Северна и Централна България”. Създадената дигитална библиотека може да се види на адрес http://sever.libraryvt.com. Там са налични големи колекции от ценни периодични издания с уникален краеведски характер, старопечатна българска литература от сбирките на партньорите, както и ръкописни екземпляри, които за пръв път са представени пред широката общественост, уточни Калина Иванова.
През 2018 г. библиотеката ще отбележи подобаващо две годишнини. Едната е 190 г. от рождението на съратника на Васил Левски – просветителя отец Матей Преображенски. По повод 75-ия юбилей на акад. Иван Радев библиотеката ще съдейства за отпечатването на био библиография, представяща цялостното творчество на академика.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново