Пианистката Фумие Фукуи ще свири във Велико Търново

Публикувано на чт, 17 апр. 2014
279 четения

Японската пианистка Фумие Фукуи ше участва в творческа работилница с второкласници от СОУ “Ем. Станев” във Велико Търново. Известната музикантка пристига в старата столица по повод 10-годишнината от основаването на местното дружество за приятелство с Япония. Тя ще изнесе в града своя седми самостоятелен концерт.
Изявите на Фумие Фукуи започват днес от 11 часа в Актовата зала на училището, като гостенката ще бъде посрещната от децата от паралелките по изкуствата, съобщи председателката на дружеството Валя Дянкова. Вечерта от 18,30 ч. пианистката ще изнесе камерен концерт в Изложбените зали “Рафаел Михайлов”. Произведения на Гершуин и Шопен са в основата на музикалната й програма, а събитието е част от инициативите в подкрепа на кандидатурата на В. Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.
За виртуозната пианистка музиката е начин на живот. Още като дете тя избира пианото, въпреки че се увлича от пеенето. В нейното семейство всички деца обичат да музицират. По-големят й брат свири на пиано, по-малкият – на фагот, а сестра й – на кларнет. От всички обаче само тя избира трудния път на професионален музикант. Фумие Фукуи завършва музикология, естетика и пиано във Факултета по музика при Университета “Тахо” в Токио. През 1986 г. специализира пиано в Националния колеж по музика във Виена, а по-късно и в Канада. Концертната й кариера като солист и камерен изпълнител я води по сцените на Европа, САЩ и Азия.
Фумие Фукуи стои зад идеята за съществуването на Център за международен младежки културен диалог във Велико Търново и нейното присъствие за пореден път доказва готовността й да работи за осъществяване на тези приятелски контакти, сподели Валя Дянкова.
Своеобразна кулминация в отбелязването на 10-годишнината на българо-японското дружество в старата столица е гостуването на преподавателя от Токийския университет проф. Таро Фунаяма. На 22 април от 19 часа пианистът ще изнесе самостоятелен концерт на сцената на МДТ “Константин Кисимов”.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново