Песни и танци на 500 години представят гостите от Индия

Публикувано на ср, 23 юли 2014
823 четения

Песни и танци на 500 години представя на сцената на Летния театър във Велико Търново изпълнители от далечна Индия. Традиционния фолклор на екзотичната азиатска страна на Международния фолклорен фестивал представят две групи. Едната пристига от щата Манипур, разположен в най-източната част на Индия и участва в 17-ото издание на форума благодарение на съдействието на индийското посолство у нас и по препоръка на Министерството на културата на Индия. Групата “Пангато” е от град Ахмедабад в Западна Индия.
Тоби Деви е духовният гуру на формацията от Манипур и е един от малкото посветени в мистиката на традиционния танц на щата. Изследователският институт, към който принадлежи групата, е създаден през 1984 г. благодарение на неговите неуморни усилия и отдаденост. Институтът се занимава в сферата на изследователските проучвания, свързани с племенните и класически танцови традиции на региона. Школата посещават 45 отбрани артисти, които представят резултатите от изследванията в различни национални и международни програми.
Танцова група “Пангато” е сред малкото формации, избрани да участват за втори път във фолклорната фиеста във Велико Търново. Първата им визита в града е била през 2008 г. “Радвам се, че отново сме тук, защото хората във Велико Търново са много мили и гостоприемни. По време на фестивала представяме танци от различни райони на Индия, свързани с религията, бита и културата на нашия народ, както и някои племенни песни и танци”, разказа ръководителят на ансамбъла Чантая Дейв. Той е довел 20 от общо 142-мата танцьори, с които работи в родината си. Танцьорите от Индия ще сменят различни костюми с елементи, характерни за отделните етнически групи в страната си.
“Всеки град и щат в богатата ни на традиции страна си има различен фолклор. Ние излизаме на сцената с автентични инструменти и костюми, а танците и песните ни са на пет века. Някои са свързани с религиозни ритуали, а други с жътвата. Всеки е по различен повод за празнуване. Страната ни е най-големият износител на жито и всеки индиец е свързан с него, а повечето жители са вегетарианци”, обясни още Чантая Дейв.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново