Отборът на “Сребърна Янтра” обра наградите на фестивал в Словения

Публикувано на чт, 24 юли 2014
616 четения

Шампионският тим на “Сребърна Янтра” на “Златен микрофон” в Блед, Словения, посвети успеха си на кандидатурата на “Велико Търново - столица на културата на Европа 2019” (прави отляво надясно): Яна Димитрова (2-ро място, кат. S), Кристина Дончева (Гран при), Румяна Начева - селекционер, член на межд. жури, Ивона Йовчева, Антон Гаров (1-во място , кат. XXS) и Гергана Тодорова.

Гран при, първо и второ място и покани за участие в други международни конкурси са спечелили лауреатите на великотърновския конкурс “Сребърна Янтра” от фестивал в Словения. Те са представяли страната ни в Международния конкурс “Златен микрофон” в град Блед. В престижното състезание са участвали певци от 11 държави на възраст от 5 до 36 години.
14-годишната Кристина Дончева от Бургас се е преборила за голямата награда в певческата надпревара, а това е поредното гран при в нейната колекция. В първа възрастова категория категорична победа е записал и 7-годишният Антон Гаров, който е взривил публиката с песните “Междучасие” и “Джули” и е станал любимец на зрителите. Темпераментната и гласовита Яна Димитрова на 13 г. от Севлиево е спечелила втора награда. В първата шестица са завършили участието си и другите две представителки на България – 11-годишната Гергана Тодорова от Стара Загора и 15-годишната Ивона Йовчева от Шумен. Двете са получили покани за участие в конкурси в Малта и Румъния.
“Нашите изпълнители се представиха повече от отлично и защитиха достойно името на България”, сподели селекционерът на българския тим Румяна Начева, член на международното жури в Блед и директор на МК “Сребърна Янтра”. “Златен микрофон” е част от Дните на Блед, чийто афиш изобилства с културни прояви от всякакъв характер – от панаир на народните занаяти до поп, джаз и рок фестивали. “Галаконцертът бе част от заключителната вечер на Дните на Блед и се проведе на откритата сцена на брега на Бледското езеро. Хиляди туристи от цял свят аплодираха изпълненията на нашите лауреати. По стара местна традиция 10 000 плуващи свещи “запалиха” водите на езерото в полунощ, а многоцветни илюминации покриха небето над Блед за повече от 20 минути под нестихващите аплодисменти на публиката”, сподели още г-жа Начева.
Лауреати на словенския конкурс са получили покани за участие в 12-ото издание на “Сребърна Янтра”. Така от 26 до 28 септември във Велико Търново ще чуем и певци от Хърватска, Босна и Херцеговина, Словения, Румъния, Малта, Швеция, Швейцария и др.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново