Музиканти от В. Търново с номинации за голямата награда на Европейския шампионат по фолклор

Публикувано на ср, 24 юли 2013
704 четения

Трио Димитрови и Памуков бяха сред номинираните за голямата награда на шампионата и имаха възможност да спечелят 1000 евро, осигурени от организаторите.

Трио Димитрови и Памуков (два акордеона и един кларнет) от Велико Търново бе една от номинираните формации за голямата награда на Европейския шампионат по фолклор, който се проведе от 4 до 14 юли на Българското черноморие.
Талантливите ученици от СОУ “Емилиян Станев” впечатлиха журито на шампионата с виртуозните си изпълнения и това ги нареди сред българските и чужди формации, състезаващи се за първото място. Близначките Дарена Светослава и Мария Десислава и техният партньор Иван се представиха с произведения на български автори на фолклорна основа, както и на световни композитори, сред които и любимият им Астор Пиацола.
И тримата младежи, които имат много награди от български и международни конкурси, са убедени, че успехите идват с много труд. Посветили са себе си и свободното си време на музиката, която изпълва живота им, и това ги прави щастливи.
Сред номинираните състави не успя да попадне другият състав от великотърновска област – групата за автентичен фолклор “Извор от Родопа” от златаришкото Горско Ново село. Изпълнителките са наследници на преселници от планината на Орфей и за това изпълняват типичния за тази етнографска област фолклор. Носиите им също показват по безпогрешен начин от къде са корените им.
Домакини на музикалната фиеста, организирана от Евро фолк Академия и Европейската асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ, със седалище във Велико Търново, бяха красивите черноморски селища – Несебър, Слънчев бряг, Бургас, Поморие.
След 10 дена оспорвана надпревара на сцените на шампионата от 70 фолклорни състава журито в състав Георги Янков – музикален специалист, Валентин Халваджиев – хореограф, и Мариана Нуцова – сценарист и режисьор, номинира 12 формации. По регламент номинираните колективи участваха в повторна селекция, при която бяха излъчени победителите. Гласуването се проведе по десетточкова система и по 4 критерия – сложност на изпълненията, качество, визия и сценично поведение. Четири от формациите бяха отличени със специални награди.
Първи своята награда получи Танцов състав “Здравец” от троянското село Борима. Колективът бе отличен по критерия “сложност на изпълненията”. Втората специална награда бе за “качество”. Отсъдена бе на Оркестъра за руски народни инструменти от Санкт Петербург, Русия. Призът за “визия” спечели групата за автентичен фолклор “Върбински извори” от маданското село Върбина. Журиращата комисия отсъди още една специална награда и тя бе за “уникалните изпълнения” на певческа група “На високо” от село Сатовча, област Благоевград, характерно за този край на България. Формацията е една от шестте български кандидатури, които са заявили желание да бъдат включени в списъците на ЮНЕСКО на шедьоврите на световното нематериално културно наследство. Третото място на Европейския шампионат по фолклор “Евро фолк 2013” спечели ансамбъл “Извораш” от Молдова, който представи танци, в които имаше много елементи от румънския фолклор. Втори се класира Фолклорният ансамбъл от Джакарта, Индонезия. Най-много точки и първото място на шампионата по фолклор “Евро фолк 2013” получи Фолклорен ансамбъл “Золотьiе колоски” от Ростов на Дон , Русия. Съставът бе отличен със златния медал на шампионата и титлата “Абсолютен европейски шампион за 2013”. “Златният Орфей” и чекът на стойност 1 000 евро, осигурени от организаторите, връчи президентът на Европейската асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ – Калоян Николов. Седалището на асоциацията е във Велико Търново. Очарователните момичета станаха любимки и на публиката, която дълго ги аплодира заради майсторските изпълнения, пъстроцветни костюми и ослепителни усмивки.
За закриването на шампионата в Несебър пристигна посланикът на Индонезия у нас Бунян Сабтомо, който гледа наживо изявата на своите сънародници. Поради отворения характер на музикалния форум представителите на далечната островна държава имаха възможност да участват в шампионата и да очароват публиката с невероятната си култура и фолклор.
Извън равносметката на шампионата остават многото щастливи мигове, които си подариха участниците в музикалния форум. Момичетата от Ростов на Дон дълго ще си спомнят серенадата с нежни и красиви мелодии, която им подариха момчетата от Тамбурашкия оркестър от град Дуго село, Хърватска. Представителите на Санкт Петебург пожелаха да отнесат със себе си топлото море и слънчевото лято, с което ги посрещнаха Несебър, Слънчев бряг, Поморие и Бургас. Тригодишният Ерам от Индонезия за първи път попадна в един много нов и различен свят, но това не му попречи да се изяви на сцената, заедно с останалите си сънародници. Всички се питаха как това малко дете може да има толкова безпогрешно чувство за такт и ритъм, но явно то носи музиката в себе си така, както диша.
И за пореден път и участници, и публика се убедиха колко универсален е езикът на изкуството – нужно е само да пееше, свириш и танцуваш с душа и сърце, тогава няма значение каква религия изповядваш, къде живееш и колко езика говориш.
Весела КЪНЧЕВА
сн.авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново