Изразът “Чиста и свята република” не е на Левски, а на негови родственици

Публикувано на вт, 12 февр. 2013
6441 четения

Проф. Иван Стоянов представи новата си книга за Апостола

Васил Левски не е написал с ръката си лозунга за чиста и свята република, тази реплика му била приписана. Той не се е познавал с Христо Ботев и срещата между двамата във вятърна мелница, с която сме закърмени всички българи, е просто приказка на Захарий Стоянов. Съчинил я по писмо, изпратено му от сподвижник на Любен Каравелов.
Това обяви вчера пред ученици от СОУ “Ем. Станев” проф. Иван Стоянов от ВТУ. Историкът представи своята последна книга “Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски” и запозна гимназистите с последните си открития. Вечерта в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” се проведе и официалната премиера на сборника на проф. Стоянов в старата столица.
“Своите идейни възгледи Левски заимства опосредствено от три “университета” – на Раковски, на Касабов и на Каравелов. Чрез тях той възприема революционните идеи в Европа. Дяконът е убеден републиканец, което се вижда от редица документи и най-вече от неговите писма, но изразът “Чиста и свята република” не е на Левски, а на двама негови родственици, които са женени за две от дъщерите на неговата сестра Яна. Историци като Иван Унджиев и Никола Кондарев заявяват, че този девиз се съдържа в дописка на Левски във в. “Свобода” от 13 февруари 1871 г. Достатъчно е да отворим вестника и да видим, че там пише, че има едно знаме на Балканския полуостров с три думи “Свобода и всекиму своето”. Апостолът има много по-съдържателен израз – “Свобода и чиста република” и тя е част от писмото му до карловски чорбаджия”, обясни професорът.
Пред учениците той защити тезата, че до смъртта на Апостола Христо Ботев и Васил Левски не споменават нито веднъж името на другия. Това, според историка, е невъзможно, ако са живели заедно.
Проф. Стоянов представя книгата си не като нов прочит, а “реконструиране на историческото ни минало такова, каквото е било, а не такова, каквото някому се иска да е било”. “Левски е толкова голяма личност, че няма нужда да му приписваме свръхестествени качества, за да го уважаваме”, казва той.
Книгата е посветена на 175-годишнината от рождението на Дякона. В последните месеци професорът я е представял в над 40 библиотеки и читалища.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново