Художници от Балканите показват свои творби във Велико Търново

Публикувано на чт, 23 окт. 2014
568 четения

120 произведения на изкуството на художници от всички балкански страни и Италия са събрани в пътуваща изложба във Велико Търново. Сред творбите има живописни платна, графики, скулптури, фотографии, декоративно изкуство. Те са подредени в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Изложбата беше открита снощи от председателя на търновското представителство на Съюза на българските художници Милен Джановски.
Експозицията е част от международното бианале на изкуствата “Балканика”, организирано от група румънски творци. Те имат амбицията да покажат своята уникална колекция във всички балкански държави, а при всяка тяхна изложба сбирката да се увеличава с творби на местни автори.
Милен Джановски и Румен Димитров – Попа са единствените търновски художници, които участват в пътуващата изложба. Джановски показва свои живописни платна с метални апликации. Попа е познат най-вече с неговите скулптури и арт инсталации сред природата, но сега също е избрал да се представи с живопис.
Досега пътуващата изложба е обиколила няколко румънски града и столицата Букурещ. Велико Търново е първият град зад граница, където гостува “Балканика”. Колекцията ще остане в нашия град до 15 ноември, а след това ще бъде показана и в София.
З. ГЕОРГИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново