GuitArt Festival отново във Велико Търново

Публикувано на вт, 19 юни 2018
297 четения

От 29 юни до 01 юли жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна програма в рамките на Международен китарен фестивал GuitArt Festival. Той ще се проведе за втори път във Велико Търново със съдействието на програма „Изкуство и култура” на Община Велико Търново.

Началото на феста ще даде македонския китарист Дамян Пейчиноски с нов проект Gypsy Jazz & Co. Gypsy Jazz & Co е проект, ориентиран към корените на джипси суинга – един от най-живите и завладяващи стилове в джаза, създаден от белгийския виртуоз Джанго Райнхард. Програмата ще бъде представена от музикантите: Дамян Пейчиноски – китара, Петър Койчев – китара, Любомир Толумбаджиев – цигулка, Влади Михайлов – бас. Всеки от тях свири във формации изпълняващи т.нар. „цигански суинг“ или „джаз-мануш“. Репертоарът включва освен цигански суинг, джаз стандарти, обработки на народни песни и класически произведения.

Дамян завършва Музикалната академия в София през юни 2007. На 10 юли завършва майсторски клас на Милчо Левиев по джаз импровизация. На 21 декември 2008 Дамян е поканен от Тавиджан Брадръс (Tavitjan Brothers) да участва в изява в Universal Hall, Скопие, която получава награда за най-добър инструментален концерт в Македония. През май 2009 е избран от Guitar Idol (най-голeмия конкурс за китаристи в света) за финала с още 11 участници от цял свят.

Концертът им ще бъде на 29 юни от 20:30 в Лапидариума.

За всички желаещи китаристи и любители на китарата, Дамян Пейчиноски ще направи уъкршоп, който ще се проведе на 30 юни от 11:00 ч в Лапидариума.

Съботната вечер в 20:30, в Лапидариума рецитал ще направи и един от най-вдъхновяващите съвременни френски китаристи- Джереми Джув, който е за първи път в България и ще бъде изненадата за публиката.

Джереми получава музикалното си образование в Парижката консерватория, изучава китара под ръководството на Алберто Понсе и Роланд Дъйнс, които му дават любовта и уважението към музиката, вечното търсене на красив звук и разбиране на интерпретациите, които той избира.

Джереми Джув e носител е на първа награда от престижния международен китарен конкурс Guitar Foundation of America.

В неделя Джереми Джув ще направи и майсторски клас в Художествената галерия в града, с предварително записване

Неделната вечер ще приключи със закриващ концерт на банда Дел Падре в Лапидаруима от 20:30ч.

https://www.facebook.com/guitartfest/

http://guitart.bg

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново