Гости от три държави учат български народни танци в СОУ “Емилиян Станев”

Публикувано на ср, 23 окт. 2013
1477 четения

Ученици и учители от партньорски училища в Германия, Малта и Италия посреща СОУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. Чужденците ще гостуват до 25 октомври и ще имат възможност да се запознаят отблизо с работата на своите колеги, с българската култура, обичаи и традиции.
През следващите дни гостите ще имат възможност да опознаят забележителностите на Велико Търново. За тях са организирани екскурзии до Архитектурно-етнографски комплекс “Етър”, Трявна и Дряново. Специално за визитата, музикални програми с фолклорни танци от различните етнографски области в страната са подготвили учениците от паралелките с профил “Музика и хореография”. Пиесата “Мързелан и мързеланка” заедно с традиционни обичаи и песни ще представят четвъртокласниците от класа на г-жа Сена Димова. В програмата на партньорите от европейските държави е включено наблюдение на учебни уроци и разучаване на български народни танци.
Посещението на гостите от Германия, Малта и Италия е в рамките на международния проект “Корени за бъдещето”, по който търновското училище е партньор. Инициативата се финансира по секторна програма “Коменски”. По проекта работят трима учители от “Емилиян Станев” – Стоянка Робова, която преподава изобразително изкуство, Йонка Бардарова – по информационни технологии, и Антоанета Палангурска – по история и цивилизация. “С различните дейности, които сме предвидили по проекта, целим да помогнем на учениците, учителите и местната общност да разберат, че миналото наистина е мост към бъдещото европейско измерение”, сподели г-жа Палангурска.
Важна част от програмата е изложбата “Японска калиграфия”, която ще бъде открита в сряда от 17 часа в ресторант “Щастливеца”. със свои изпълнения в събитието ще се включат и млади музиканти от паралелките по изкуства в училището. Изящните японски калиграфски изображения са подарък от Колежа по изкуствата в град Хирошима. Експозицията е подготвена от великотърновското дружество за приятелство между България – Япония и екипa от преподаватели и ученици от СОУ-то, които работят по “Корени за бъдещето”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново