Рецидивист жали ефективна присъда

Публикувано на чт, 20 Апр. 2017
191 четения

Недоволен от постановена ефективна присъда рецидивист застава пред Окръжен съд Велико Търново, който ще заседава като втора инстанция по делото. Георги У., който не за първи път е изправен пред Темида, получи 3,6 години лишаване от свобода за извършени три кражби в Първомайци и Горна Оряховица. Магистратите признали за виновен подсъдимия за извършени посегателства в периода май 2014 г. – 22 януари 2015 г.
Апашът се разшетал в родното Първомайци, като задигнал множество вещи от частен имот, сред които инвалидна количка, печка, порцеланови чинии и столове. Разграбил имуществото на стопаните, които не живеели постоянно в къщата, апашът складирал придобивките в рибарска хижа наблизо. След набезите в имота на своите съселяни, Георги посегнал и на жп елементи от гарата в Горна Оряховица. На няколко пъти с помощта на тесла и клещи отмъкнал 7 броя винтови спрягове и 1 калодка на обща стойност 1240 лв., собственост на “Холдинг БДЖ”. Предметите укрил в бетонна шахта в близост до гарата, които впоследствие опитал да продаде. Полиция обаче засякла пикапа, с който се движили евентуалните купувачи, и плановете за продажба се провалили. Открита била шахтата със складираните жп елементи, а след извършени огледи в рибарската колиба в Първомайци са открити и част от задигнатите вещи.
По време на делото са разпитани свидетели, извършен е следствен експеримент, изготвени са и различни експертизи. Отчетени са смекчаващите и отегчаващи вината обстоятелства, като вторите имали превес.
През януари Районният съд в Горна Оряховица се произнесе с присъда, с която Георги У. се осъжда на 3 години и 6 месеца затвор. След постъпила жалба от негова страна, делото е минало и на втора инстанция.
Мария НЕДЕВА

Пътни строежи - Велико Търново