Пак гледат дело за измама със земи

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
430 четения

По протест на Окръжната прокуратура във В. Търново Върховният касационен съд е отменил оправдателна присъда за измама със земи на стойност 32 393 лв. Делото е върнато на ВТОС за ново разглеждане от друг негов състав.
С присъда от декември 2015 г., Районен съд признава подсъдимата Йорданка Н. за виновна за това, че от юни до юли 2012 г. в Лясковец и В. Търново успяла да заблуди П. Д., че е необходимо да включи в пълномощно за управление и разпореждане с негов имот правото да се разпорежда и със собствените му 1/2 идеални части от 80,984 дка земеделски земи. Те се намирали в землището на с. Полски Сеновец, а уговорката за включването им в пълномощното била да му съдейства при евентуална продажба. С действията си причинила имотна вреда на П. Д. в размер на 32 393 лв., представляваща пазарната стойност на земеделските земи.
Йорданка, която се занимавала с посредничество при покупко-продажба на земеделски земи, без да е регистрирана като търговец, използвала пълномощното, за да дари нивите на себе си. Под страх да не я разкрият, бързо ги продала на трето лице. За измамата П. Д. разбрал, когато посетил къщата си в селото, за да я подготви за предстоящата продажба. От съсед разбрал, че давали рентата и отишъл в кооперацията. С изненада установил, че земите му били продадени на друго лице и не се ползвали от тях. Впоследствие измаменото семейство се свързало с адвокати и подало жалба в прокуратурата.
Присъдата на Йорданка на първа инстанция била 1,6 г. затвор условно. По втория пункт на обвинението, а именно за заблуда на Й. Д. – социален работник в Дом за възрастни с психични разстройства и настойник на сестрата на П. Д., която страдала от шизофрения, Йорданка била оневинена. Съдът я признал за невинна по обвинението за заблуждение на социалната работничка, че братът на М. Д. и съсобственик на земите, вече ѝ е продал срещу предварително заплащане 1/2 идеални части от тях, като с това причинила на М. Д. имотна вреда в размер на 27 421 лв. Първоинстанционният съд е отхвърлил и заведения от сестрата на П. Д. иск за имуществени вреди в размер на въпросната сума.
По протест на Районна прокуратура, във ВТОС било образувано дело. Съдът отменил присъдата на първата инстанция и оневинил Йорданка. Последвал протест от държавното обвинение пред ВКС. Той отменил присъдата и върнал делото за ново разглеждане във ВТОС. Заседание по делото е насрочено за петък.
Мария НЕДЕВА

Пътни строежи - Велико Търново