1001 души са получили ефективни присъди през 2012 г. в областта

Публикувано на пт, 26 юли 2013
256 четения

1001 лица са получили ефективни присъди по дела по наказателни производства в област Велико Търново през 2012 г., сочи статистика на Националния статистически институт. Според данните на НСИ, те са 49 % от всички обвинени за престъпления граждани, изправени пред съда за този период. От останалите 1017 души 676 са получили условни наказания, 291 са освободени от наказателна отговорност по чл. 78а от НК (получили са глоби), прекратени са делата срещу шестима души, а 44 са получили оправдателна присъда.
57,8 % от осъдените на лишаване от свобода са получили присъди до шест месеца. От общия брой ефективни наказания 30,5 на сто са пробация. 82 души са наказани с глоби.
Драстична е разликата в съотношението на осъдени мъже и жени. Представителките на нежния пол, осъдени за извършени криминални деяния през м.г., са били едва 101.
От постановените за годината присъди най-голям брой са за общоопасни престъпления – незаконно притежание на оръжие и боеприпаси, притежание на наркотици, престъпления, свързани с транспорта и кражби на МПС. Тези деяния съставляват 40,9 % от общия осъдителни решения. Следват ги присъдите за престъпления срещу собствеността. 761 души са осъдени за такива криминални деяния.
През годината за най-тежкото криминално деяние – убийство, са осъдени пет лица.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново