1000 лв. глоба отнесе пиян шофьор без книжка, опитал да бяга от полицията

Публикувано на вт, 28 окт. 2014
503 четения

1000 лева глоба на държавата ще трябва да плати 20-годишният Петър Петров от с. Куцина, община Полски Тръмбеш, след като съдът във Велико Търново го призна за виновен за шофиране в нетрезво състояние, без книжка и гонка с полицията, завършила с катастрофа.
На 15 септември полицейски патрул бил изпратен в селото по сигнал за шофьор, който демонстративно въртял гуми и карал с бясна скорост в центъра. Открили посочената кола пред местна кръчма, а водачът се черпел в заведението. Полицаите решили да чакат “на пусия”, за да хванат в крачка водача, ако тръгне да се прибира пиян със същата кола.
Около 6 часа сутринта Петър решил, че ще си ходи и невъзмутимо подкарал колата. Униформените служители само това чакали. Единият от тях слязъл от патрулката и подал сигнал със стоп-палка на водача да отбие. Петър знаел, че няма начин да излъже дрегера, а освен това нямал свидетелство за управление на МПС. Затова, вместо да отбие, подал газ и подминал полицаите. Те незабавно го последвали с патрулката.
Неопитният и пиян шофьор бързо загубил контрол над колата, която напуснала пътното платно и последователно се ударила в каменна ограда и стълб на електропреносната мрежа. Петър по чудо се измъкнал без наранявания при катастрофата, напуснал смачканото возило и хукнал да бяга. Униформените служители първоначално го изгубили от поглед, но организирали заградителни мероприятия и само два часа по-късно го закопчали, след като младежът лекомислено се върнал да види състоянието на зарязания автомобил. Независимо от цялата серия противообществени деяния, които успял да извърши само за часове, прокуратурата предложила да бъде освободен от наказателна отговорност. Петър не бил осъждан, а никое от извършените от него престъпления не предвиждало повече от три години затвор, което ги задължавало да предложат само административно наказание. Състав на ВТРС одобрил предложението и постановил минималната предвидена в закона глоба, понеже Петър получавал минимални доходи. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ  

loading...
Пътни строежи - Велико Търново