Внушителен парад на спасителна и пожарна техника се проведе в базата на сектор СОД – Горна Оряховица

Публикувано на ср, 13 Сеп. 2017
1054 четения

Мащабен по рода си парад на пожарна и спасителна техника се проведе днес в двора на сектор „Специализирани оперативни дейности (СОД).  в Горна Оряховица. В базата на сектора бяха показани повече от 20 автомобила, с които ежедневно служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ работят по сигнали и спасяват човешки животи. Атрактивното мероприятие протече с представянето на всяка една специализирана машина и нейните възможности. То бе организирано от сектор СОД – Г.Оряховица в навечерието на професионалния празник на ГДПБЗН  – 14 септември. Гости на тържеството бяха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, областният управител проф.  д-р Любомира Попова, директорът на РДПБЗН – В. Търново комисар Красимир Кръстев, комисар Христо Христов, зам.-директор на ОДМВР, комисар Стефан Николов, началник-отдел „Охранителна полиция“, началници на РУ и РС „ПБЗН“, представители на бизнеса и граждани.
Сред най-впечатляващите машини на дефилето бяха всъдеход „Амфибия“, предназначен за извозване, спасяване и евакуация при труднодостъпни или наводнени местности, с възможност за евакуация  до 16 лица.  МТЛБ е друга верижна машина, влекач, снабдена с GPS  система, за реагиране при неблагоприятни атмосферни условия, за транспортиране на храна и хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. На парада бяха представени още спасителен автомобил „Форд Рейнджър“, окомплектован с алпийско оборудване за спасяване на хора посредством алпийски способи, с носилка за спасяване, евакуиране и транспортиране на пострадали, „Форд Транзит“, окомплектован с водолазно оборудване за извършване на водолазни работи под и над вода. „Ивеко Дейли“ е автомобил за радиационна, химическа и биологична защита, оборудван с GPS система, разполага с моторни и ръчни пръскачки за деконтаминация, комплект за ограничаване на разливи на опасни вещества, и химическо оборудване за предотвратяване на произшествия като хим. аварии и радиационни замърсявания. Представен бе и „Зил“ с колесна формула с висока проходимост 6×6, “Татра” с  колесна формула 8х8, предназначен за транспортиране на техника и личен състав при извършване на спасителни операции, притежаващ  лебедка за изтегляне на аварирали и катастрофирали МПС. Тези и още много други автомoбили, бяха представени на тържествения парад.

Двама алпинисти от сектора демонстрираха акция по спасяването на пострадал по алпийски способ „наклонен тролей“. Опитният спасител Милко Николаев и младата надежда на сектора Петър Костадинов представиха нагледно как действат при екстремни условия. От автомеханична стълба спуснаха по наклонено въже носилка с „пострадал“, който бе поет от друг екип на земята.

Сектор „СОД“ е един от осемте в страната. Служителите участват в спасителни мисии в областите Велико Търново, Габрово, част от Ловеч, Плевен и Търговище. За професионализма на служителите говорят и мисиите им зад граница, както и участието им  в международни учения.

В приветственото си слово гл. инсп. Стефан Личев, началник на сектора увери, че и занапред служителите ще продължат да доказват своите умения и качества рамо до рамо с огнеборците от РД ПБЗН – В. Търново, борейки пожари, катастрофи, аварии, и др.

Специален поздрав към служителите от сектора отправиха децата от ЦДГ „Бодра смяна“ в Горна Оряховица.

Мария НЕДЕВА

Сн Даниел ЙОРДАНОВ

 

Пътни строежи - Велико Търново