Вижте първи миниатюрите под Царевец! Паркът с макетите на забележителности от България е почти готов

Публикувано на вт, 12 Сеп. 2017
9193 четения

Изграждането на парка „Търновград – духът на хилядолетна история“,  разположен върху 15 декара в подножието на Балдуиновата кула на Царевец, тече с пълна сила, видя на място „Янтра ДНЕС“. Инвеститорът  Александър Меншиков, който ще стопанисва мястото в следващите 10 години, разходи екипа на вестника из най-новата туристическа атракция на Велико Търново. Ако не нещо не се обърка, паркът трябва да бъде завършен до 22 септември – Деня на Независимостта.

Меншиков обясни, че при завършването на парка ще бъдат поставени 43 обекта, а през пролетта още 15. На своето място вече са храм-паметникът „Александър Невски“, Рилският манастир, Народното събрание, Панорамата „Плевенската епопея  1877“,  Народният театър „Иван Вазов“, хълмът Царевец, Руската църква в гр. Шипка, както и самият монумент на историческия връх. Върху по-големите обекти като жп гарата в Пловдив и пристанището във Варна все още се работи. Руският инвеститор се шегува, че ще докара и Черно море във Велико Търново, защото то е неизменна част от представянето на варненските обекти и нос Калиакра. Най-много време – 9 месеца, отнела направата на храм-паметника „Александър Невски“, причината е в многото детайли. По-малките се изработват за времето от 1 до 3 месеца.

Всички обекти са стопроцентови копия на оригиналите. По думите на Александър бъдещите посетители няма да могат да открият нито едно различие от истинския обект. Макетите се изработват от специална пластмаса, която издържа на дъжд, слънце и сняг.

Меншиков обяснява, че за реализирането на обекта и завършването в срок са задействани най-добрите фирми във Велико Търново. Самите работници, които изграждат парка, са от България, Украйна и Гърция. Представителите на южната ни съседка са наети да направят жп гара Пловдив, пояснява украинският инвеститор.

Самите макети се изработват в цеха на Меншиков в Киев, Украйна. Той и съпругата му Наталия се занимават с този бизнес от 15 години. Правили са такива макети за паркове, подобни на българския, в украинските градове Киев и Виница, създали са подобни колекции и за Москва, Холандия и Грузия.

Александър споделя, че със съпругата му не са мислили да правят парк във Велико Търново, но така се стекла съдбата. Това е Божията воля, усмихва се Александър. Украинският инвеститор държи да подчертае, че работи изключително добре с местната власт. Градът е много красив, а администрацията мисли много прогресивно, което я отличава от много други в страната. Казвам го от моя личен опит, допълва той.

След като всички обекти бъдат поставени, паркът ще бъде изцяло озеленен от фирма „Флори-Н2“ ЕООД, навсякъде ще има много рози, защото те са емблемата на България.

Предвижда се за работа в парка да бъдат наети около 10 души. Ще се търсят екскурзоводи, които владеят румънски, немски или английски език. Меншиков разказва, че паркът в Киев се използва от учителите за уроци по история, тази практика по думите му може да бъде въведена и у нас. Билетите за възрастни ще са по 10 лв., но за децата, пенсионерите и инвалидите ще има специални отстъпки.

Весела КЪНЧЕВА

сн. Даниел ЙОЙРДАНОВ

 

Пътни строежи - Велико Търново