Велико Търново ще посрещне частица от чудотворните мощи на св. вмчк. Пантелеймон

Публикувано на пн, 17 Юли 2017
783 четения

SONY DSC

Частица от чудотворните мощи на св. великомъченик Пантелеймон ще посрещне Велико Търново. Свещената реликва ще бъде изложена за поклонение само за броени часове на 30 юли (неделя) в храма „Възкресение Христово“ на руските гробища. Там в 9 часа ще започне св. Литургия, а след това, от 11 часа вярващите ще могат да се поклонят и помолят пред светинята.

Църквата ще бъде отворена за поклонение, докато има миряни, желаещи да се докоснат до частицата от нетленното тяло на Христовия великомъченик, обясни отец Петър, който е свещеник в храма.

Свети Пантелеймон от древността е почитан като лечител и покровител на боледуващите хора. Църквата вярва и изповядва, че неговите свети мощи имат силата да лекуват всяка болест и всяка немощ у народа. Според житието светецът е  живял в Никомидия през III век. Син на сенатора Евстрогий, той е учил при знаменития лекар Ефросин. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството. Св. Пантелеймон бил убит през 305 г. по времето на император Максимилиян след жестоки мъчения. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.
Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново