В. Търново първи решава проблема с отдаването на зали в училищата

Публикувано на чт, 12 Окт. 2017
899 четения

Изменение в наредбата за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, което има за цел да се регламентира почасовото ползване на свободната училищна база за извънкласни дейности, предстои да бъде гласувано на заседание на ОбС – В. Търново. Предложението е на неговия председател Венцислав Спирдонов.
Вносителят предлага тези помещения, като зали, стаи за обучение, спортни съоръжения и други, да се отдават под наем чрез провеждане на търг или конкурс. Размерът на първоначалния наем да се определя от ОбС въз основа на оценка, изготвена от лицензиран оценител, а не както сега да се заплаща 6 лв. на час, независимо от квадратурата на обекта.
По казуса има становище на правната дирекция, което сме дали за подпис при кмета Даниел Панов. Не знам дали той ще го подкрепи, затова все още не искам да го обявявам официално, заяви шефът на правната дирекция в Общината Десислава Йонкова. Нашата визия е по-различна и се отличава от направеното предложение, допълни юристката.
В София също вече са предприети мерки за правомерното отдаване на свободните помещения в учебните заведения. В нова наредба на Столична община е разписано, че за всяка платена извънкласна дейност трябва да се обявява конкурс. До новия регламент се стигнало след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която установила, че провеждането на заниманията без конкурс е незаконосъобразно.
Весела КЪНЧЕВА

Пътни строежи - Велико Търново