Чужденци от 32 държави пристигнаха във ВТУ на 40-ия Международен семинар по българистика

Публикувано на пн, 17 Юли 2017
224 четения

Чужденци от три континента ще изучават българските език, културата, традиции и обичаи в продължение на три седмици във Велико Търново. Повече от 100 са участниците, които пристигнаха от 32 държави за 40-ото издание на Международния летен семинар по българистика. Форумът се провежда във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и беше официално открит днес. За трета поредна година на тържеството свири Берковската духова музика, а програма участваха и студенти от класа на проф. Сребра Михалева.

Ссеминаристите бяха посрещнати в аулата по стара българска традиция с хляб и сол, а техните домакини от търновската алма матер бяха облечени в народни носии. Специални гости на откриването бяха областният управител проф. Любомира Попова, ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, който е и директор на на семинара, старши комисар Димитър Машов, директор на Областната дирекция на МВР, зам.-кметът Ганчо Карабаджаков и др.

След официалната част беше представен и документалният филм на Станимир Трифонов „Похвално слово за семинара“. 29-минутната лента е създадена специално за 40-ото издание на форума, а автор на музиката е Теодосий Спасов. Филмът проследява историята на семинара, в него са включени интервюта с бивши директори и участници.

Традиционно най-големи са групите от Русия, Германия, Сърбия, Украйна и Полша. Желаещи да изучават български език пристигнаха и от Китай, Япония и Тайланд. Най-младите участници са три 19-годишни студентки – Мое Удагава от Япония, Джорджиана-Габриел Занеску от Румъния и Диана Бартиш от Украйна. Първенството по възраст държи възрастният участник е Уолтър Елиът на 67 години. Британецът е и рекордьор по посещения на семинара. Той е избрал за десети път за учи езика ни в търновската алма матер.

Една трета от желаещите да учат български език вече са идвали във Велико Търново и са се включвали поне веднъж в някое от изданията. Най-многобройна е групата студенти-българисти, докторантите, преподавателите и преводачите – хората, които активно се занимават с български език. За втора година във ВТУ пристигна и ирландската писателка Елиш Ауквист. В семинара участват още съдия от Германия, адвокат от Украйна, държавен служител от Франция, журналист от Русия.

Програмата на семинара тази година е съобразена с културния календар на старата столица. Семинаристите, облечени в народни носии, ще бъдат сред гостите на автентичната българска сватба, която ще се проведе на 23 юли в поляните край Арбанаси. Чужденците ще аплодират и оперетата „Цигански барон“, с която Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ ще се представи на фестивала „Сцена на вековете“ на 28 юли.

Златина ДИМИТРОВА
сн. Бранимир БОНЕВ

Пътни строежи - Велико Търново