С риск за живота си огнеборци спасиха от взрив бензиностанция

Публикувано на нд, 13 Авг. 2017
3257 четения

Трактор се вряза в цистерна с 6000 кубика газ

Колесен трактор се вряза в цистерна с 6000 кубика пробан бутан на бензиностанция в Горна Оряховица. След светкавични действия на огнеборци, които освен всичко са рискували и живота си, до тежка авария не се е стигнало.
Инцидентът станал в събота сутринта около 8, 30ч. В злополучната сутрин в граад по време на движение трактор изгасва внезапно и тръгва на заден ход по стръмен път. Спирачната система отказва и въпреки опитите на тракториста да спре, машината се оказва неуправляема. В следващия момент се врязала в една от оградите на бензиностанцията.
От сблъсъка се повредил тръбопровода от цистерната, който захранва колонките за пропан бутан. Последвала реакция от служителите в обекта, които спрели захранването, а междувременно бил подаден сигнал на тел. 112. Екип от четирима пожарникари пристигнал на мястото, а районът бил отцепен. С риск за собствения си живот огнеборците пропълзели под авариралия трактор и спрели основните спирателни кранове на инсталацията.
Пристигнала фирма, която обслужва самите колонки и било установено, че на места тръбите са огънати и ако тракторът се измести, последствията могат да са фатални. Наложило се да изчакат мобилна цистерна от Хасково, с помощта на която горивото се преточило, а цистерната била напълнена с вода, за да се премахнат опасните обемни пари. Едва след това тракторът била изместен, а газта върната обратно. Екип от пожарната служба останал през целия ден, докато мястото било напълно обезопасено.
Мария НЕДЕВА

Пътни строежи - Велико Търново