С ДНК анализ в Харвард установяват дали в крепостта „Ряховец“ са живели кумани

Публикувано на ср, 20 Сеп. 2017
313 четения

Костен материал от първия разкрит гроб в очертанията на крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица е изпратен за ДНК анализ в Института по генетика при Харвардския университет в САЩ. Пробата е от гръбначен прешлен на индивид, погребан в непосредствена близост до жилище, което носи характеристиката на куманската архитектура. Резултатите ще станат готови през 2018 г. и ще бъдат сравнени в ДНК на кумани, живели в Унгария. По този начин искаме да проверим истинността на нашата научна хипотеза, че Ряховец е била обитавана от представители на куманския етнос, които са били основни съюзници на българите в периода на Второто българско царство, обясни археологът Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той е ръководил на експедицията на средновековната крепост и в работи в екип с Мая Иванова от горноряховския музей, която е негов заместник. Научен консултант е проф. Хитко Вачев.
Това лято археолозите за първи път са разкрили на крепостта жилища, а архитектурата им няма аналог в средновековни обекти в страната. Екипът започнал да си задава въпроса дали е ясно кой е живял в Ряховец. „В последствие изградихме хипотезата, че е твърде вероятно крепостта да е обитавана от съюзниците на българите, а именно куманите. Това не е случайно, имайки предвид, че трите династии на Второто българска царство – и Асеневци, и Тертеровци, и Шишмановци, носят куманска кръв в жилите си. Съвсем логично е да си зададем въпроса къде е била тяхната резиденция“, посочи Илиян Петракиев.
Според археолога подобна жилищна архитектура, която носи степен характер, като тази на Ряховец, има в цели селища в Унгария, където е доказано, че са живели кумани. Унгарците, единствени в света, са успели да извлекат ДНК от 11 кумански индивида, намерени в некропол в едно от селищата. С тези данни ще бъдат сравнени и резултатите от костния материал, предоставен от Ряховец. Останките от погребания индивид в крепостта ще бъдат подложени на анализ и у нас, за да бъде установена дали са на мъж или жена и на каква възраст е. Кумански гробове са откривани в църквите „Св. 40 мъченици“ и „Св. апостоли Петър и Павел“, както и наскоро в некропола край село Янтра.
Някои от интересните артефакти, намерени на Ряховец, също имат кумански произход. Археолозите са открили два ножа, известни под името „алански“ и обстойно проучени В Русия, но досега такива не са намирани у нас. Те са разпространени при късните номади, каквито са куманите, сподели Петракиев.
„Проблемът с куманите е добре изследван в исторически аспект. Проучването е направено на базата на епиграфски материал от Преслав,където в надпис от края на XII- началото на XIII век се споменава този етнос. Но у нас липсва целенасочено изследване по отношение на късните номади на базата на открития веществен материал“, обясни проф. Хитко Вачев. „По исторически данни през 1236 г., когато куманите са прогонени от засилващата се татаро-монголска инвазия в степите, голяма част се заселват в България и са радушно приети от цар Иван Асен. Той ги разселва по някои от най-плодородните български земи“, допълни Петракиев.
Заради огромния интерес към крепостта всяка година Община Горна Оряховица финансира разкопките с 20 000 лв. „Подготвяме мащабен проект за консервация и изграждане на изцяло нов туристически обект, който трябва да стартира през сл.г. Ще кандидатстваме за финансиране по програмата за културна инфракструктура пред МРРБ. Предстои прехвърляне на собствеността от Министерството на земеделието на Общината, за да разгърнем възможностите на проекта. Намереното трябва да се консервира. Необходимо е и изграждането на инфраструктура, за да може крепостта да се превърне в атрактивен туристически обект. Това ще бъде следващия по мащабност проект след този, свързан с реконструкцията на градския център“, съобщи кметът инж. Добромир Добрев.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново