Прокуратурата проверява нов калпав водопровод в Свищов за 1,6 млн. лв.

Публикувано на чт, 10 Авг. 2017
1714 четения

инж. Димитър Владов

Заради некачествени материали съоръжението не работи вече 7 години.
Има голяма опасност крайдунавската община да остане на сухо за дълго време

Районна прокуратура – Свищов, е започнала проверка по строителството на новия магистрален водопровод село Вардим – град Свищов, научи “Янтра ДНЕС”. Държавното обвинение се е самосезирало след сигнали, че съоръжението не работи и това създава все по-голяма опасност крайдунавската община да остане на сухо за дълъг период от време.
Въпреки че в строителството на обекта бяха вложени близо 1,6 млн. лева, то непрекъснато дава дефекти и затова свищовлии ползват вода от стария си водопровод. Той обаче е силно амортизиран и това води до влошаване на качеството на питейната вода.
За проблема алармират от няколко месеца кметът на община Свищов Генчо Генчев и управителят на “ВиК Йовковци” инж. Димитър Владов.

Миналата година приключи промяна в границите на обособената територия на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, обслужвана от “ВиК Йовковци” ООД – В. Търново, чрез присъединяване на община Свищов. Дружеството започна реално да предоставя ВиК услуги на територията на община Свищов от месец май 2017 г.
Когато започнахме проверка на активите на Община Свищов, се оказа, че заварваме пълен батак, обяснява управителят на “ВиК Йовковци” инж. Димитър Владов. Неработещ нов магистрален водопровод, разбити, ограбени и занемарени помпени станции по селата, в които не е стъпвал човешки крак, раздут щат на общинското дружество, са само част от нередностите. Постепенно, заедно с кмета на Свищов Генчо Генчев и председателя на Общинския съвет Кристиян Кирилов, се опитваме да сложим ред, но процесът ще бъде бавен и труден, признава инж. Владов.
Именно заради лошото състояние на новия водопровод “ВиК Йовковци” отказва да го приеме като актив. Не можем да стопанисваме нещо, в което са вложени толкова много пари и което не работи. За мен е необяснимо как приемателната комисия е одобрила това съоръжение, допълва управителят на водоснабдителното дружество.
Реално става въпрос да се подменят около 400 метра тръби, които са с лошо качество и непрекъснато аварират. Имам уверението на строителя, че ще изпълни гаранционните си задължения, но засега всичко са само обещания. Много съм притеснен, че хиляди хора ще останат без вода, защото и старият водопровод непрекъснато дава дефекти, посочи кметът на Свищов Генчо Генчев. Той се надява прокуратурата да предприеме мерки и да се намеси в разрешаването на наболелия проблем.
Сагата с калпавия водопровод се точи вече седем години. Той е пуснат в експлоатация с официална церемония на 23 декември 2010 г. Лентата е прерязана в присъствието на бившия кмет Станислав Благов, депутати, общински съветници, ръководството на РИОСВ, кметове на кметства, ръководството на “ВиК” – Свищов, представители на фирмата изпълнител и др.
Строителните дейности започват на 1 септември 2010 г. и продължават 94 календарни дена, като финалът им е на 3.12.2010 г.
За изпълнител, след проведена обществена поръчка, е избрана фирма “ВТ Инженеринг” ООД – Велико Търново, предложила най-ниската цена – 1 563 255,46 лева с ДДС и срок за изпълнение 75 дни. Заради възникнали допълнителни усложнения на обекта, поради влошени метеорологични условия, този срок е допълнително увеличен с 19 дена. Финансирането за обекта, след обществено обсъждане и гласуване в местния парламент, е осигурено чрез банков кредит, поет от Община Свищов.
За миналите седем години водопроводът е работил броени дни.
Фирма “ВТ Инженеринг” е изпълнител на редица проекти и във Велико Търново. Сред тях е ремонтът на ОУ “Бачо Киро” и реконструкцията на площада пред крепостта “Царевец” за 1,1 млн. лв. Заради некачествените материали, новите плочи на площада започнаха да се цепят още преди официалното откриване на обекта. Проблемите там продължават и до сега и се налага периодично подменяне на настилката.
Вчера собственикът на “ВТ Инженеринг” Станимир Георгиев не отговаряше на мобилния си телефон.
Мила МИЛЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново