Пешеходци – „ходещи зомбита“ гневят шофьори и предизвикват опасности от ПТП

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
1559 четения

Поддържа ли се все още твърдението, че пешеходецът е най-уязвимият участник в движението? Мнозина шофьори във Велико Търново са готови да отговорят отрицателно след непрекъснатите фрапантни ситуации на неправилно пресичащи пешеходци. Особено осезателно проблемът с пътните нарушители се усеща в усложнената зимна обстановка при заледени пътища, превърнати буквално в пързалки. Едно от местата за нарушения е в центъра на Велико Търново, до читалище „Искра“  – на метри от обозначеното за целта пресичане. За подобни „ентусиасти“, тръгнали да кръстосват заснежените пътища, твърде голяма е опасността да бъдат отнесени от превозно средство, което не може да намали и да спре навреме по хлъзгавия участък. Из целия град има много подобни „негласни“ пешеходни пътеки, най-често срещу магазини, автобусни спирки и учреждения, които се оказват по-удобни за пешеходците. Иронията е ,че само на метри от тях се намират местата за пресичане, а водачите недоумяват поради какви съображения пешеходците поемат неоправдано големия риск.

Един от показателните случаи на „ходещи зомбита“ по заледените пътища, се разигра пред очите на репортер на „Янтра ДНЕС“  вчера. За да избегне сблъсък с поредния неориентиран пешеходец, водач на лек автомобил се отклони от трасето и се заби директно в преспите. От безотговорното поведение на най-уязвимите участници в движението се жалват шофьори и в социалните мрежи. Те споделят за десетки случаи на неправилно пресичащи, които рискуват своя собствен и живота на останалите участници в движението. Хората са екипирани с шапки и качулки и нито чуват, нито виждат, като вървят по улиците, гневят се водачите.

От сектор „Пътна полиция“ споделят, че са ангажирани с проблема и множеството налагани глоби свидетелстват за това. Към нарушителите се подхожда безкомпромисно и се налагат съответните санкции. В момента на дневен ред, обаче, стои въпросът с усложнената зимна обстановка.

„Към момента наш приоритет е съвместно с останалите институции да се грижим за овладяване на тежката пътна обстановка, коментираха от КАТ, важно е да няма затворени пътища, за да не се затруднява движението, особено важно е това да не се случи в прохода „Хаинбоаз“, който свързва Северна и Южна България и обслужва огромен трафик.“

Мария НЕДЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

 

 

 

 

Пътни строежи - Велико Търново