От Полски Тръмбеш ще контролират първия наш комуникационен сателит

Публикувано на нд, 18 юни 2017
4123 четения

Първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 ще бъде изстрелян в Космоса утре вечер в 21,00 часа българско време. Единият център за контрол на спътника ще бъде в Полски Тръмбеш, а другият в София.
Сателитът ще бъде изстрелян от военновъздушната база в Кейп Канаверал, Флорида, с помощта на ракета Falcon-9 на създадената от американския предприемач Илън Мъск компания SpaceX.
Целта е BulgariaSat да достигне тъй наречената геостационарна орбита. При нея скоростта на обикаляне около Земята съвпада със скоростта на въртене на самата планета около оста ѝ и това позволява позиционираните там обекти да стоят фиксирани в една точка спрямо земната повърхност. Сателитът ще бъде позициониран на 36 хиляди километра от Земята. Тъй като мястото на геостационарната орбита е ограничено, всяка държава има право на една или повече точки, които може да използва за свои обекти. България разполага с две такива точки, като има още 11 европейски държави със сателити, разположени там.
Извеждането на сателита BulgariaSat-1 отне на една от най-големите телекомуникационни компании у нас 10 г. Цялостният проект около построяването и изстрелването му възлиза на $ 235 млн., като основната част от тях са били получени под формата на кредит от група международни банки. Самият сателит тежи 4 т, широк е 20 м, има 32 броя предаватели. Има покритие на 3 континента – Европа, Северна Африка и Западна Азия.
30 дена след изстрелването сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество тв програми, посочват от компанията.
В. АТАНАСОВА

Пътни строежи - Велико Търново