Одобриха две заявления за 9,27 млн. евро на Община Горна Оряховица по Програма Интеррег

Публикувано: чт, 10 Авг. 2017 | Прегледи: 507
Намали шрифта Увеличи шрифта
Виж новините от
Община Горна Оряховица

Одобрени са две заявления за интерес на Община Горна Оряховица по Програма Интеррег VA Румъния – България. Проектните идеи са на обща стойност 9,27 млн. евро. Крайният срок за подаване на предложения по втората стъпка от кандидатстването е 16 октомври. Ако проектите получат пълно одобрение и във втората фаза, тяхното изпълнение ще може да започне през 2018 г.

Това стана по време на деветото заседание на Комитета за наблюдение на Програма Интеррег V-A Румъния – България 2014 – 2020 г., което се е провело в румънската столица Букурещ. българска страна то е било съпредседателствано от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Участие в заседанието е взел и областният управител проф. д-р Любомира Попова.

Първата проекта идея „Иновативен подход за насърчаване на културно-природното наследство в трансграничния регион България – Румъния“ е съвместна с град Рошиори де Веде, а общият бюджет е 1 428 000 евро. Основната цел е да повиши конкурентоспособността на двата града и и да ги направи по-привлекателни за туристите от трансграничния регион. Предложеният проект има пряко въздействие върху трансграничния регион, тъй като цели да приложи нов подход за предоставяне на услуги в туризма чрез внедряване на информационни и комуникационни технологии и съоръжения, както и иновативни високотехнологични методи за рекламиране на региона.

Тези нови методи ще увеличат туристическия потенциал и инвестиционните възможности в целия трансграничен регион, тъй като ще се реализира нетрадиционен подход, като се създадат два иновативни виртуални музея. Те ще разполагат със съвременно оборудване, за да се осигури по-добро обслужване в региона, както и проекция на 3D видеоклипове като новаторски подход в популяризирането на региона. Рекламните клипове от висок клас се очаква да повишат интереса към културните и природни забележителности на региона.

Втората проекта идея „Подобряване на трансграничната транспортна инфраструктура за свързване на хора и стоки между третични възли и инфраструктура за „ТЕN-Т“ (Трансевропейска транспортна мрежа) ще се реализира на територията на Горна Оряховица и Калафат. Той е насочен към два основни проблема, пред които са изправени двата града. Лошото качество на второкласните и третокласни пътни мрежи води до по-големи рискове от злополуки, задръствания и т.н. Когато тези пътища пресичат териториалните възли на Калафат и Горна Оряховица, замърсяват въздуха и създават други лоши условия на живот за местните хора.

Основната цел на проекта е да се подобри свързването на целевите третични възли (Калафат и Горна Оряховица) от трансграничния регион към основната и всеобхватна инфраструктура TEN-T, като се прилага подход, ориентиран към Дунав, за планиране на инфраструктурата. Приблизителната обща дължина на модернизирани пътища е 6,6 км. 2 км е от тях е на територията на Горна Оряховица (път III-514, от км 39 + 200 до км 41 + 200), което е участък от ул. „Св. Княз Борис I“. Индикативният бюджет на проекта е 7 850 000 евро .

Златина ДИМИТРОВА

Повече в Горещи новини
Затвори