Одобриха две заявления за 9,27 млн. евро на Община Горна Оряховица по Програма Интеррег

Публикувано на чт, 10 Авг. 2017
570 четения

Одобрени са две заявления за интерес на Община Горна Оряховица по Програма Интеррег VA Румъния – България. Проектните идеи са на обща стойност 9,27 млн. евро. Крайният срок за подаване на предложения по втората стъпка от кандидатстването е 16 октомври. Ако проектите получат пълно одобрение и във втората фаза, тяхното изпълнение ще може да започне през 2018 г.

Това стана по време на деветото заседание на Комитета за наблюдение на Програма Интеррег V-A Румъния – България 2014 – 2020 г., което се е провело в румънската столица Букурещ. българска страна то е било съпредседателствано от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Участие в заседанието е взел и областният управител проф. д-р Любомира Попова.

Първата проекта идея „Иновативен подход за насърчаване на културно-природното наследство в трансграничния регион България – Румъния“ е съвместна с град Рошиори де Веде, а общият бюджет е 1 428 000 евро. Основната цел е да повиши конкурентоспособността на двата града и и да ги направи по-привлекателни за туристите от трансграничния регион. Предложеният проект има пряко въздействие върху трансграничния регион, тъй като цели да приложи нов подход за предоставяне на услуги в туризма чрез внедряване на информационни и комуникационни технологии и съоръжения, както и иновативни високотехнологични методи за рекламиране на региона.

Тези нови методи ще увеличат туристическия потенциал и инвестиционните възможности в целия трансграничен регион, тъй като ще се реализира нетрадиционен подход, като се създадат два иновативни виртуални музея. Те ще разполагат със съвременно оборудване, за да се осигури по-добро обслужване в региона, както и проекция на 3D видеоклипове като новаторски подход в популяризирането на региона. Рекламните клипове от висок клас се очаква да повишат интереса към културните и природни забележителности на региона.

Втората проекта идея „Подобряване на трансграничната транспортна инфраструктура за свързване на хора и стоки между третични възли и инфраструктура за „ТЕN-Т“ (Трансевропейска транспортна мрежа) ще се реализира на територията на Горна Оряховица и Калафат. Той е насочен към два основни проблема, пред които са изправени двата града. Лошото качество на второкласните и третокласни пътни мрежи води до по-големи рискове от злополуки, задръствания и т.н. Когато тези пътища пресичат териториалните възли на Калафат и Горна Оряховица, замърсяват въздуха и създават други лоши условия на живот за местните хора.

Основната цел на проекта е да се подобри свързването на целевите третични възли (Калафат и Горна Оряховица) от трансграничния регион към основната и всеобхватна инфраструктура TEN-T, като се прилага подход, ориентиран към Дунав, за планиране на инфраструктурата. Приблизителната обща дължина на модернизирани пътища е 6,6 км. 2 км е от тях е на територията на Горна Оряховица (път III-514, от км 39 + 200 до км 41 + 200), което е участък от ул. „Св. Княз Борис I“. Индикативният бюджет на проекта е 7 850 000 евро .

Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново