Над 5600 данъкоплатци и осигурители са обслужени в ТД на НАП през декември

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
95 четения

5677 данъкоплатци и осигурители са обслужени в Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново през последния месец на 2016 година. 2429 клиенти са посетили приходната агенция в областния град по въпроси, свързани със здравното осигуряване.

Тенденцията е обичайна за края на годината и касае най-често лица, пристигнали от чужбина по празниците, които използват възможността да уточнят здравния си статус, обясниха от агенцията. 1082 лица са посетили НАП по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори, а 305 – за уточняване на задължения по справки, получени чрез електронната услуга „Справки за задължения“. Засилен интерес към услугата има от страна на 982 души, които са пожелали да им бъде издаден документ, най-често удостоверения. За 334 причината за посещението им е регистрация или промени в нея, свързани с ДДС, касови апарати и самоосигуряващи се лица. 178 души са подали заявление за подаване на документи по електронен път,  а 215 – за да получат ПИК (персонален идентификационен код). 99 граждани са декларирали прехвърляне на събраните средства на пенсионния си фонд в НОИ.

НАП – Велико Търново, насърчава своите клиенти да използват електронните услуги, предлагани от агенцията. Те улесняват данъкоплатците и осигурителите, тъй като им спестяват време за подаване на данъчните  декларации, както и да получат точна информация за състоянието на данъчно-осигурителната си сметка. Физическите лица могат да проверят осигуряването си от работодателите и да се информират относно преведените средства, свързани с пенсионните фондове.

Мария НЕДЕВА

 

 

Пътни строежи - Велико Търново