Модерен градски център за 6 млн. лв. изграждат в Горна Оряховица

Публикувано на вт, 10 Ян. 2017
2354 четения

Модерен градски център с водни каскади, зони за отдих, детски парк и ново кръгово кръстовище ще има в Горна Оряховица. Близо 6 млн. лв. ще бъдат в вложени в мащабния проект за обновяване на градската среда, за който общината спечели финансиране по ОП „Региони в растеж“. Строителните дейности се очаква да започнат през април, а крайният срок за реализация е 30 месеца, съобщи кметът инж. Добромир Добрев.

Средствата ще бъдат използвани за три основни обекта. Благодарение на проекта изцяло ще бъде реконструиран централният площад „Георги Измирлиев“ и пешеходните подходи към него. Четири водни каскади и сух фонтан ще заменят остарелия шадраван, обясни кметът. Изцяло ще бъде премахната старата мраморна настилка, която ще бъде заменена с клинкерни павета и гранитни ивици. Теренът, който е с видима денивелация, ще бъде преодолян с множество тераси и стълбища с рампи. Предвидени са площадки за тихи игри, читалня на открито, свободна  Wi-Fi  зона. В североизточната част на площада ще бъде обособена зона за временна търговия и за изграждането на бъдещ коледен базар, пролетен базар и други мероприятия, свързани с обществената активност. В южната част на пешеходната зона ще бъде разположена детска площадка по всички европейски изисквания. На площада ще бъде предвидено и място за изграждане на подвижна сцена за масови мероприятия.

„Обликът на площада не е променян в последните над 40 години, ремонти не са правени поне от 25 г., а мраморното покритие отдавна е амортизирано и създава проблеми. При реконструкцията ще подменим изцяло всички подземни комуникации“, обясни инж. Добромир Добрев.

Залесяването ще бъде с дървесни видове, които имат малка коренова система и широка корона. Около дърветата ще се поставят пейки, предвидени са и зелени площи с растителни видове, цъфтящи през пролетта и лятото. Водните каскади, сухият фонтан и чешмичките ще бъдат водоснабдени от съществуващата водопроводна мрежа. За поливането на зелените площи е предвидена автоматизирана подземна система с разпръсквачи, а на една от тях- капково напояване. За съхраняване на инвестицията ще бъде монтирано постоянно видео наблюдение с IP камери върху пилони, посочи Гергана Тодорова, която е ръководител на проекта.

Нова организация на движението в центъра с кръгово кръстовище пък ще отпуши най-голямата тапа с нарасналия автомобилен трафик. То ще бъде разположено между пощата и общината в града. Емблематичният парк „Детски кът“ с площ от 53 дка ще има модернизирана алейна мрежа, зони за разходки и пикник, фонтан с места за сядане, мултифункционална спортна площадка и детски съоръжения, ново осветление, поливна система и видеонаблюдение. „С тези два проекта и обновяването на читалище „Братя Грънчарови“, което ще стартира през 2018 г., ще завършим пълен цикъл за промяна на най-възловите обекти в централната градска част“, каза кметът на Горна Оряховица.

Проектът „Обновяване на градската среда в Горна Оряховица“ е част от Инвестиционната програма и от Интегрирания план за градско развитие. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по „Региони в растеж“ 0е в размер на над 5,6 млн. лв. Освен средствата от фонда са предвидени още близо 354 000 лв., които са осигурени от общинския бюджет.

Златина ДИМИТРОВА
СН. Даниел ЙОРДАНОВ и община Горна Оряховица

Пътни строежи - Велико Търново