Когато „Нощните вълци“ бяха във Велико Търново…

Публикувано на чт, 23 юни 2016
9382 четения

Мотористите преминаха в шествие по главната улица на Велико Търново.

Новината, че рокерският клуб “Нощни вълци” ще посети България, е особено коментирана през последните дни. Интересът към  моторджиите е провокиран от това, че „Вълците“ са в особена близост с руския президент Владимир Путин, а легендарният им предводител Александър Залдостанов – Хирурга, е негов личен приятел. Предстоящото идване на „Нощните вълци“ е широко обсъждано както от приятелите на Русия в България, така и от противниците на Путин.

Малцина си спомнят, че през 2011 година атрактивните рокери отново бяха в страната ни. Те пристигнаха специално за мотосъбора на Килифаревския манастир.  Визитата им тогава остана встрани от медийното внимание. Единственото интервю, което Хирурга даде за българска медия, беше за „Янтра ДНЕС“ .

Припомняме, как областният всекидневник отрази тогава посещението на „Вълците“

Рокерите а на Путин се поклониха на “Майка България”

Над 100 рокери от Русия и Румъния от международния клуб “Нощни вълци” се включиха в Третия международен мотосъбор, който се провежда край Килифаревския манастир. На 29 април на ГКПП “Дунав мост” колоритните моторджии бяха посрещнати от генералния консул на Русия в Русе Владимир Климанов и от кмета на града Божидар Йотов, който е заклет фен на моторите. От Велико Търново пристигна и президентът на “Нощни вълци”  България Анатолий Милчев.

Руската група е водена от легендарния Александър Залдостанов- Хирурга,  основател и лидер на най-авторитетния руски мотоклуб. Залдостанов, който по професия е пластичен хирург, е президент на първия, създаден още в края на 80-те години в бившата СССР, рокерски клуб, завоювал световно признание със своята независимост, руско лице и традиции. Обединителните идеи на клуба са православието, патриотизма, честта и достойнството. “Нощните вълци” имат свои последователи сред рокерските братства в България, Украйна, Белорусия, Сърбия, Македония, Босна, Германия и Швеция. Клубът се ползва със специалното внимание на руския премиер Владимир Путин, който редовно присъства на проявите им. През 2010 г. Путин пристигна на мотор, за да се включи в събора на “Нощните вълци” в Севастопол. Волните ездачи са под покровителство и на руския патриарх Кирил, който също кара мотор и е любител на високите скорости.

Това е първото масово участие на мотоклуба в събор в България. Руснаците са пътували три дена, докато пристигнат в България. От Москва са минали през Одеса и Севастопол, оттам през Румъния.

Съборът край Килифаревския манастир е посветен на 1330 години от създаването на българската държава. Рокерите посетиха Плевен, където разгледаха “Панорамата”, а в неделя преминаха в шествие по главната улица на В. Търново и поднесоха цветя на паметника “Майка България”. Вчера моторджиите се качиха на Шипка, където също поднесоха цветя и се включиха в тържествен митинг и концерт в памет на загиналите по време на Руско-турската война.

Александър Залдостанов- Хирурга, президент на руския мотоклуб “Нощните вълци”:

“Пътят ни е един  всички славяни и православни да бъдем заедно”

Човекът легенда, основателят и лидерът на най-авторитетния руски мотоклуб “Нощните вълци” Александър Залдостанов, по-известен като Хирурга, даде единственото си интервю в България за “Янтра ДНЕС”. Залдостанов, който по професия е пластичен хирург, е президент на първия, създаден още в края на 80-те години в бившата СССР рокерски клуб, завоювал световно признание със своята независимост, руско лице и традиции. Обединителните идеи на клуба са православието, патриотизмът, честта и достойнството. “Нощните вълци” има свои последователи сред рокерските братства в България, Украйна, Белорусия, Сърбия, Македония, Босна, Германия и Швеция. Клубът се ползва със специалното внимание на руския премиер Владимир Путин, който редовно присъства на проявите им. Волните ездачи покровителства и руският патриарх Кирил, който също кара мотор и е любител на високите скорости.

Ежегодното московско мотошоу на “Нощните вълци” е най-мащабното рокерско събитие в Русия, известно в цял свят. Кулминацията през последните години, наред с традиционната програма  концерти и конкурси, е специалното шоу на Хирурга и “Нощните вълци”. Зрелищният спектакъл включва богат набор от трикове, технически, музикални, видео- и лазерни ефекти. В програмата участват артисти, каскадьори, специални киноефекти и декорация. Миналата година “вълците” организираха грандиозен мотосъбор в Севастопол. В концерта участваха култовата група “Любе” и хорът на Черноморския флот на Русия. В събора се включи и руският премиер. Владимир Путин пристигна, яхнал триколесен “Харлей Дейвидсън”, за да поздрави рокерското братство.

Хирурга дойде във Велико Търново, за да участва в Третия международен мотосъбор край Килифаревския манастир, организиран от българското представителство на “Нощни вълци”. Той предвождаше група от над 100 волни ездачи от Русия.

Александър Залдостанов се ползва с изключителен авторитет сред колегите си. Готов е с часове да говори за принципите на братството. Не обича да се обсъжда личният му живот, което предизвиква още по-голям интерес към магнетичното му излъчване.

– Александър, как се разболя по моторите?

–  Това се случи в началото на 80-те. Улиците и хората бяха еднакво сиви, безлики, а след 11 часа вечер всичко “умираше”. За мен и моите приятели мотоциклетът стана не просто хоби. Той се превърна в символ, олицетворяващ свободата. Ние бягахме от сивотата на живота, бягахме през нощта с черните мотори за среща с новото време и новите впечатления. Даже сега, когато всички прелести на живота станаха достъпни, само моторът ти дава възможност да избягаш от ежедневието и скуката. Пътуването с него ни носи незабравимо романтично усещане. В образа на рокера има нещо от старото, по-интересното в света. Това е свят на пълното приключение.

–  Как избрахте името “Нощни вълци”?

– Това стана, когато бяхме на по 2025 г. От този момент започна историята на първия руски мотоклуб “Нощни вълци”. Името не беше избрано случайно. Ние се държахме един за друг като истинска глутница вълци. Не сме копирали идеи и начин на живот от американците. Създадохме собствено име, построихме мотоцентър и направихме първото мотошоу.

–  Как съвместяваш в твоя живот православието, патриотизма и увлечението по високите скорости?

–  Това е естествено за нас, по друг начин не може да бъде. Нещата се подреждат от само себе си, ние не правим нищо изкуствено, нито пък се събираме по уговорка. Бог прави така, че винаги да сме заедно. От нас зависи как ще се разпореждаме с тези Божии блага. Вдъхновението често пъти идва от самите хора. Така стана и когато правихме програмата за мотосъбора в Севастопол. Аз и моите хора почувствахме атмосферата на Синия град и решихме да направим това вселенско мероприятие. То се провежда веднъж в годината. Всички знаят за него, всички го чакат, но най-хубавото е, че се събират хиляди хора, все съмишленици.

Пътешествайки из Крим, видях един друг Севастопол, който много ме плени. Наблюдавах украинците, тяхната гражданска позиция и не видях у тях желание да искат да живеят извън Русия. Когато започнаха да им забраняват да използват руски, те разбраха колко им е скъп този език. Хората винаги ни приемат много радушно и ни се радват. Всички тези глупости, които станаха между Русия и Украйна през последното десетилетие, тях не ги вълнуват. Това ме трогна и го разказах на нашето шоу.

–  Какво е посланието, което ще отправите във В. Търново към българите, руснаците и рокерите от цяла Европа?

– Единственото, което чувствам, е, че няма по-близки народи от нашите. Трябва да гледаме един другиго и да се ориентираме един към друг. Макар всеки народ да има своя история, ние имаме своите общи исторически корени, имаме обща вяра, имаме обща духовност. Това прави много топли отношенията помежду ни. За първи път идвам в България и съм много доволен от гостоприемството и вниманието на хората.

– Как успяхте да привлечете за своята кауза руския премиер Владимир Путин?

Знаеш ли, специално никой никого не е викал. Това, че той иска да е част от нас, характеризира личността на премиера. Всички ние таим към него изключително топли отношения. Той умее да извършва такива неща, които са скрити от човешкото око. Той умее да рискува, а ние сме хора, които също обичаме риска. От една кръвна група сме. През 2009 г. организирахме в Севастопол програма, посветена на Русия и на Черноморския флот. Това изобщо не се хареса на тогавашния украински президент (б.а. Виктор Юсченко). Независимо от това Путин не се изплаши да дойде при нас. Връчи ни флага на Русия с думи, които можеш да чуеш само когато ти подаряват икона. Той каза: “Нека това знаме да те пази и помага по пътя”. Сега този флаг постоянно го нося със себе си. Дотогава ние вземахме само знамената на своите клубове. По този начин той ни подтикна в шествия да носим и знамената на отделните страни. Вие забелязахте, че и сега има много флагове на Русия, България, Сърбия, Румъния, Македония.

Ние оценяваме високо неговия жест и въобще, когато получаваме такова внимание от президент, премиер и т.н. Голямо уважение предизвиква, когато тези хора стъпят на земята заедно с обикновените хора, когато им обърнат внимание. Така ние ги чувстваме още по-близки. М.г. Путин пристигна на нашето мотошоу на мотор. По този начин той даде знак за подобряването на отношенията между Русия и Украйна, за което съм много щастлив. Много съм щастлив, че той чува гласа на народа.

–  А не са ли те канили да се включиш в политиката?

– Аз не се стремя към власт и не пълзя към политиката, на мен това не ми трябва. Политиците си имат свой мотоклуб, своя банда. Аз съм щастлив човек, защото това, което е смисълът на моя живот, съм го превърнал в своя работа. А що се отнася до политиците, ако сред тях има интересни хора, можем да бъдем приятели. Харесва ми, че при нас идват политици, които не се опитват да ни използват за свои цели. Моето движение и моят клуб аз виждам като патриотична организация. На нас ни се иска от Русия да развива позитивизъм.

–  Каква е твоята лична мисия?

– Ние правим това, което беше по изкуствен начин разкъсано, разделено. Подчертавам  изкуствено! Ние това го правим долу в низините чрез нашето приятелство, братство, с моторите, на които обикаляме по пътищата. А пътят ни е един  всички славяни, всички православни, с които имаме общи духовни и исторически корени, да бъдем заедно. Все пак моторът е като коня, а този, който е отгоре му, е като викинг.

–  Защо избрахте св. княз Александър Невски за покровител на вашия клуб?

– Защото е воин и защото и аз съм Александър. Той е покровител на всички руски ездачи.

 – Какво привлича хората в “Нощните вълци”?

–  На този етап в Русия няма никакви младежки движения. Сега всички младежки организации се “слепват” от велпапе и от картон. Ние също не сме светци, но всичко, което правим, е за благото. По-рано е имало основание да живеем извън обществото, а сега искам да оставя след себе си мотор с наша марка и мотоцентъра, който ние създадохме. Клубът трябва да е силен не толкова със своите членове, колкото със симпатията на хората, които са до нас. На нашите мотошоута се събират около 50 хил. човека. Мотоциклетистите от тях са около 1/3, а останалите са хора, които искат да ни видят и да съберат нови впечатления. В нашия клуб социалният статут на човека е без значение.

 – А как обикновен смъртен може да стане истински “Нощен вълк?

–  Готови рецепти за това няма. “Нощен вълк” се става сложно, а да бъдеш такъв, е още по-сложно. Човек трябва да може да живее в колектив, а не всеки е способен да се вслушва в чуждото мнение.

Златина ДИМИТРОВА, сн. Д. ЙОРДАНОВ и архив

 

 

 

Пътни строежи - Велико Търново