Изчистен е теренът на бившата ледена пързалка

Публикувано на пн, 19 юни 2017
586 четения

Започва изграждането на футболно игрище

Теренът на бившата ледена пързалка, намиращ до западните трибуни на спортен комплекс „Ивайло” във Велико Търново, вече е изчистен. Пространството ще бъде превърнато във футболно игрище до реализацията на цялостния проект за нова комплексна тренировъчна база, който е внесен в спортното министерство.

Премахнати бяха остатъците от оградата, теренът бе валиран, подравнен и цялостно почистен от земна маса, строителни отпадъци, храсти и др. Върху пространството, където в миналото се намираше ледената пързалка, ще бъде обособено новото футболно игрище. Предстои изграждането на отводнителна система и дренаж към него. Финансирането ще е от собствени средства на Община Велико Търново и от спонсори.

Инициатива е на кмета на старопрестолния град Даниел Панов и има за цел да разшири възможностите за тренировки и спорт. Така ще бъде сложен край на практиката недобросъвестни граждани да превръщат района в незаконно сметище. Община Велико Търново и ОП „Спортни имоти и прояви” няколко пъти са възлагали дейности по почистване на отпадъците.

Още през 2009 г. върху терена на бившата ледена пързалка е учредено право на строеж, а конкурсът е спечелен от частен инвеститор. Последният обаче не се възползва от 5-годишния срок за реализация на намерението, започнал да тече от февруари 2010 г. Кметът Даниел Панов стартира процедура и Община Велико Търново си връща стопанисването на имота с площ от 10,3 декара през пролетта на 2015 г.  Изготвен е проект, с който от Министерството на младежта и спорта се търси финансиране за изграждане на комплексна тренировъчна база с няколко спортни съоръжения – футболен терен с естествена настилка, игрище с изкуствена настилка и лекоатлетическа зона за хвърляне на диск, копие и гюле. Инвестиционното намерение продължава да бъде актуално и ще бъде реализирано при осигуряване на финансов ресурс.

Пътни строежи - Велико Търново