Издигат великотърновци с въздушен балон безплатно

Публикувано на нд, 16 Юли 2017
3141 четения

Всички желаещи във Велико Търново ще могат да се качат на въздушен балон напълно безплатно и да си направят уникални снимки от въздуха. Новата атракция ще е на разположение на 20 юли от 7 до 10 часа, а привързаното издигане ще става на мястото на цирковата площадка на бул. „Никола Габровски“ 60.

Записването на желаещите ще става на място в същия ден. Организаторите обясниха, че по време на издигането балонът ще е фиксиран с въжета към земята. Престоят във въздуха ще бъде пет минути, а височината на издигане – до 10 метра.

Атракцията се реализира в рамките на проекта „Приключение с балон – нов съвместен туристически продукт“. Той се финансира по програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България. Предвидено е такива привързани издигания да се проведат в 10 града в България и 10 в Румъния, а Велико Търново е сред първите избрани, обясни ръководителят на проекта Петя Войчева.

Привъзаното издигане се прави с цел популяризиране на новия туристически продукт – летене с топловъздушен балон. Той ще бъде включен в туристически оферти, предлагани в цялата трансгранична зона Румъния-България. Предстои създаването и на мрежа за партньорство и промоция на новия продукт.

Проекта се изпълнява от Агенция за регионално развитие и бизнес център – Видин в партньорство с румънската организация АРИЕС – Олтения и Агенция за регионално развитие и бизнес център 2000 – Монтана. Очаква се да бъдат привлечени повече чуждестранни туристи, да се повиши броят на нощувките в трансграничната зона, обхващаща 8 области в България, граничещи с река Дунав – от Видин до Добрич и 7 области в Румъния – от Мехединци до Констанца.

Златина ДИМИТРОВА

 

Пътни строежи - Велико Търново