Идва край на сагата със сградата на Административния съд

Публикувано на пн, 17 Юли 2017
1878 четения

5 години след покупката, най-сетне има обявена обществена поръчка за ремонт. Сградният фонд е основен проблем за съдиите, които работят в примитивни условия

Близо 5 години след купуването на сграда, предвидена за Административния съд във Велико Търново, най-сетне са предприети реални стъпки за култивирането й и стартирането на ремонтни дейности. Положителната новина е, че вече е обявена обществена поръчка за извършване на основен ремонт  и преустройство на триетажната постройка на ул. „Иван Вазов“. Именно това е и първата голяма крачка към отстраняване на дългогодишния сграден проблем и подобряване на условията на работа на над 40-те съдии и служители , които обслужват гражданите в примитивни условия.

Повече от 10 години след създаването си, едно от петте най-големи административни съдилища в страната се намира в централната част на града, но  „барикадирано“ от ровове и буйна растителност. Достъпът на гражданите, а и на самите служители до сградата, се оказва ежедневно предизвикателство. Тя  е разположена на етаж в Старото военно училище, а ограничената площ позволява обособяването на едва две тесни заседателни зали. В коридора е изнесен информационен център и регистратура, а тесните кабинети се делят от 7-8  души.

Именно за решението на този проблем, през 2012 г. изстрадалият имот в старата

част на града, бе закупен  от Министерство на правосъдието. За него бяха похарчени 1,7 млн. лева, заключени в скъпоструващ имот, неизползваем за нищо.

Оттогава насам тромави процедури и лоша организация препъваха реализацията на проекта. Междувременно, емблематичната сграда скорострелно се рушеше под напора на прогнили мазилки и течащ покрив. Масивната постройка, някога помещавала Земеделската банка, Държавния резерв и Окръжен аграрно-пpoмишлeн кoмплeкc (ОАПС) се нуждае от подмяна на ел. инсталацията, канализацията, санитарните помещения. Преди време „Янтра ДНЕС“ беше единствената медия, допусната във вътрешността на сградата, където екипът ни завари апокалиптични картини.

През 2016 г. фирма „Деметра проект“ ООД бе избрана за изготвянето на технически проект на близо 100-годишната сграда. Стартирането на същинската обществена поръчка можеше да започне едва след заснемането на сградата и изготвянето на вътрешния идеен проект. След година и половина този факт е налице.

Съгласно законови промени, влезли в сила тази година, управлението и стопанисването на недвижимите имоти на съдебната власт беше прехвърлено на Висшия съдебен съвет.  По време на честванията покрай 10-годишнината от създаването на Административния съд в града, неговият председател съдия Георги Чемширов обяви, че проблемът със сградата е поставен на вниманието именно на този орган, а надеждите за реконструкция бяха възродени.

Самото обявление на обществената поръчка, техническите спецификации и изискванията към кандидатите са публикувани на интернет страницата на ВСС в сектор – профил на купувача.  Прогнозната стойност на възложителя е 1 600 000 лева без ДДС. Посоченият максимален срок за изпълнение на предмета на поръчката е до 360 календарни дни, а най-краткият реален срок – до 180.
Кандидатите имат срок до 11 август да подават оферти и заявления за участие.

Мария НЕДЕВА

сн Бранимир БОНЕВ

Пътни строежи - Велико Търново