„Хемус“ се приближава до В. Търново, държавата отпуска 22,8 милиона лева

Публикувано на ср, 11 Ян. 2017
1867 четения

Правителството осигури допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в размер на 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала „Хемус“.Завършването на „Хемус“ един от основните приоритети в програмата на правителството като ключов проект за развитието на Северна България, посочват от прес службата на кабинета. Автомагистралата е предвидена да свързва столицата с пристанище Варна, което е с определящо място в Черноморската икономическа зона. Трасето на аутобана е част от Европейската пътна мрежа от връзката с коридор IV на запад до коридор IX в близост до Велико Търново. Очакваната дължина на магистралата е около 420 км, като неизградената част от нея е с дължина около 250 км.

Преди два дни стана ясно, че е избран е изпълнителят за проектирането и строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ – участъкът между Ябланица и Боаза.  Класираният на първо място кандидат е „ХВП Ябланица“ ДЗЗД, в което участват: „Хидрострой“ АД, „Водстрой 98“ АД и „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Предложената цена от дружеството е 54,9 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на обществената поръчка за изготвяне на технически проект и строителство на отсечката от аутобана е 910 дни. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни за изграждане на обекта. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица – 2 м, водещи ивици и банкети.

„Автомагистралата се придвижва все по близо до нас, което е много добре. Надявам, че и при следващото правителство магистрала „Хемус” ще остане основен и приоритетен инфраструктурен обект за Северна България”, коментира кметът на старата столица Даниел Панов.
Както „Янтра ДНЕС“ вече писа проектът за изграждането на участъка от магистрала „Хемус” до Велико Търново е внесен за съгласуване в Общината от проектантската фирма, която го изготвя. Той предвижда магистралата да мине на разстояние 14 километра от старата столица и чрез възел да бъде свързана с бъдещия високоскоростен път Русе – Велико Търново, който е част от Девети паневропейски транспортен коридор „Хелзинки – Александруполис”.

Весела КЪНЧЕВА

Пътни строежи - Велико Търново