Делегация от Азербайджан посети крепостта „Трапезица“

Публикувано на пн, 20 Мар. 2017
264 четения

Делегация от Азербайджан, начело с посланика у нас Наргиз Гурбанова, посети Велико Търново и разгледа крепостта „Трапезица“. Най-новата туристическа забележителност в старата столица стара факт с финансиране от фондация „Гайдар Алиев“, която оглавява първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. НПО-то дари 2,5 млн. лв. за реставрация, консервация и социализация на музейния резерват. На 22 септември м.г. президентшата лично преряза лентата на новия обект . Гостите  останаха впечатлени от видяното. Те заявиха, че този проект е илюстрация на успешните контакти и сътрудничество между двата народа.

Визитата на Нейно Превъзходителство е част от програмата на посолството, посветена  на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България. Посланичката беше посрещната от кмета инж. Даниел Панов. Той получи покана да оглави делегация, която да посети Баку и  гр. Нахичеван, с който Велико Търново си партнира.

След това делегацията, в която участва и ректорът на Славянския университет в Баку проф. Нурлана Алиева, посети търновската алма матер. Нейно Превъзходителство и ректорът проф. Христо Бонджолов обсъдиха възможностите за сътрудничество между ВТУ и вуза в Баку, където също се изучава български език. От 2004 г. там работи и Център за български език и култура.

По време на срещата двамата ректори се договориха за обмен на студенти и преподаватели, участие в международни прояви и съвместни проекти, съдействие от страна на ВТУ за обучението по български, както и осигуряване на литература и материали за изучаването на езика в Славянския университет. В тази връзка проф. Бонджолов дари книги на Университетското издателство в областта на българския език и литература, българска история и култура, които ще бъдат предоставени на за Центъра  за български език и култура в Баку.

По-късно проф. Нурлана Алиева изнесе публичната лекция на тема „25-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Азербайджан и България“ пред студенти и преподаватели от ВТУ. Накрая високите гости почерпиха присъстващите с традиционни азербайджански сладкиши.

Златина ДИМИТРОВА

Пътни строежи - Велико Търново