Дантели и бродерии показва в изложба 10-годишната Велина

Публикувано на вт, 14 Ное. 2017
649 четения

Дантели и бродерии, които сама е сътворила, представя за първи път пред публика 10-годишната Велина Костадинова. Изложбата четвъртокласничката е подредила в своето училище – ОУ „П. Р. Славейков“. Изявата си тя посвети на празника на школото, което тази година отбелязва с богата програма 190-годишнината от рождението на патрона си.

Благодарение на своята лична лекарка д-р Любка Любенова момиченцето е усвоило тънкостите на ръкоделията. Вече една година в свободното си време Велина бродира и плете дантели, а амбицията й е да постигне съвършенството на своята учителка. Заедно с дамите от сдружение „Седянка“ тя показа на своите съученици как точно се шие бродерия и как могат с тази техника да си направят красиви гривни.

„Аз проявих интерес и д-р Любенова започна да ми показва. Първо ме научи да бродирам и когато направих първите си няколко бродерии даже ме заведе на състезание. Участвах с един колан, който сама избродирах и получих награда за най-малък участник“, разказа Велина. В изложбата сега тя показва колана, на който е посветила цял месец прецизна работа.

Освен с ръкоделие, четвъртокласничката запълва свободното си време с английски език, народни танци и рисуване. Математиката също е нейна слабост, затова редовно участва във всички национални турнири и печели призови места. Последният є успех е в състезанието „Черноризец Храбър“, откъдето се върнала със сребърен медал. Миналата година Велина стана втора в Московската математическа олимпиада, където се състезава с 2500 деца от целия свят.

Със състезанието „Аз обичам България“ между ученици от 6 и 7 клас и младите учители започнаха Дните на отворените врати в ОУ „П. Р. Славейков“. В сряда всички родители имат възможност да посетят по избор някои от учебните часове на децата си. Същия ден е и вече традиционната „Среща на поколенията“, в която са поканени да участват бивши и настоящи учители в училището. Тържественото откриване на училищната екозона е в четвъртък. Пространството е обособено по проект, финансиран по програма ПУДООС. Зоната включва място отдих и класна стая на открито.
Празничната седмица завършва в петък, когато е тържественият концерт, посветен на патронния празник. Концертът започва в 10 часа в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов“. На сцената ще излязат ученици от училището, деца от детските градини „Ивайло“ и „Евгения Кисимова“ и гостенчета от ДФГ „Полянчета“ в Полски Тръмбеш.

Златина ДИМИТРОВА
сн. авторката

Пътни строежи - Велико Търново