Болницата в Горна Оряховица открива гастроентерологичен център с нова апаратура

Публикувано на пн, 9 Ян. 2017
1422 четения

Общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица открива гастроентерологичен център с нова апаратура. Тържеството ще се състои на 11 януари 2017 г. от 11 часа, а на него ще присъства и кметът инж. Добромир Добрев.

Д-р Иван Иванов, управител  на болницата, подчерта, че закупуването  на гастрофиброскоп, който струва 80 000 лв., е със съвместно финансиране между болницата и Общината. Лечебното заведение е разработило своя инвестиционна програма за доставка на медицинска техника и ремонти, която вече изпълнява със съдействието на  общинската администрация.

Д-р Иванов коментира също, че горнооряховската болница  бавно започна да излиза от финансовата криза, в която попадна преди една година.За деветмесечието на 2016 г. е отчетена печалба от почти 52 000 лв., за разлика от предходната година, когато е реализирана загуба от 96 000 лв. Освен това разходите са намалели със126 000 лв. от 2015 г., като най-големите намаление от 33 и 30 процента са съответно за консумативи и ел.енергия. Разбира се, най- високи са разходите за медикаменти – 222 496 лв., които са  свити с 13 процента, но ние не можем да си позволим по-големи икономии, защото сме болница и основната ни дейност е да лекуваме болните, каза още д-р Иванов.

Преди една година болницата в Горна Оряховица беше натрупала задължения от 1,2 млн. лв., които вече са намалени с 50 000 лв. Най-големите дългове са към доставчици- почти 0,5 млн. лв., към банки и персонала. Шефът на „Св. Иван Рилски“ подчерта, че в момента основният проблем  е, че здравната каса не изплаща надлимитната дейност, което води до още по-големи финансови затруднения. Това е голяма спънка за всички болници в страната. Освен това за последните три месеца здравната каса не е платила нито стотинка и за спешните хоспитализации, лечението на които остава за сметка на болницата. Ние не може да върнем спешно болните, подчерта д-р Иванов. Той не скри, че един храноден на болните струва средно 1,14 лв. и болницата е принудена да избере най- евтината оферта за изхранване на пациентите.

Вася ТЕРЗИЕВА

Пътни строежи - Велико Търново